Knutby

Barnflickan: ”Hon kanske inte levde när jag kom”

Av: 

Joachim Kerpner

Benjamin Ekroth

NYHETER

Barnflickan Sara Svensson i Knutby-sekten kan ha tagit på sig skulden för mordet på Alexandra Fossmo för att skydda någon annan.

Det påstås i en ny HBO-dokumentär, där Sara Svensson för första gången talar ut.

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit.

Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård och satt sju år på rättspsyk för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på Daniel Linde 2004.

I HBO-dokumentären Knutby – I blind tro ifrågasätts nu domen. Journalisterna bakom dokumentären driver tesen att Sara Svensson tagit på sig skulden för att skydda någon annan.

Sara Svensson berättar i dokumentären hur hon än i dag kan tänka på hur Alexandra Fossmo inte rörde sig i sängen där hon låg när Sara Svensson avlossade sina tre skott. Det första skottet ska ha träffat i höften.

– För några år sedan när jag tänkte på, säger hon och avbryter sig själv.

– Och det här är så svårt att prata om. Men när jag tänkte på Alexandras reaktion vid första skottet… då är det ingenting. Ingenting. Det träffade höften och det var ingen reaktion. Hur kan det vara så? Jag förstår inte det, säger Sara Svensson och fortsätter:

– Det är sånt som jag nu kan se och känna att… Då tänkte jag att det låg på mig. Men i dag kan jag känna lite… vänta lite. Hur kan det vara så att hon inte rörde på sig?

Alexandra Fossmo och Sara Svensson.
Sara Svensson i dokumentären.

”Vet inte om hon levde”

Journalisterna frågar Sara Svensson direkt vad det är hon försöker säga.

– Jag vet inte om hon levde eller inte. Hon kanske inte levde när jag kom dit.

Polisens tekniker kom fram till att vapnet tryckts direkt mot Alexandra Fossmos huvud. I dokumentären ställs detta faktum mot att Sara Svensson i en rekonstruktionsvideo hävdar att hon sköt Fossmo på minst en meters avstånd, något som aldrig togs upp i domstolsförhandlingarna.

– Nej, visst så är det ju. Absolut, erkänner åklagaren Elin Blank i HBO-dokumentären.

Journalisterna bakom dokumentären ställer en direkt fråga till Sara Svensson:

– Sara, kan det vara så att du tar på dig skulden för att du skyddar någon annan?

Sedan svarar de själva, utifrån att Svensson vid tiden för skotten var psykiskt störd, lättstyrd och ville vara till lags:

– Det här är inte specifikt för Sara och Knutbymiljön utan här kommer hon sedan in till psykologerna och ger dem svar som hon tror att de vill ha. Och parallellt med det här pågår polisförhör. Ger hon svar till polisen så som hon tror de vill ha?

Helge Fossmo i dokumentären.

Hade hellre tagit sitt liv

Ända fram till mordnatten hade barnflickan Sara Svensson fått instruktioner via sms från Helge Fossmos telefon. In i det sista hoppades hon på ett sms där det stod att hon inte behövde döda Alexandra Fossmo och Daniel Linde. Men det kom aldrig, berättar hon i HBO-dokumentären Knutby – I blind tro. Hon hade till och med hellre tagit sitt eget liv.

– Hade jag fått ett sms där det stod “skjut dig själv” så hade jag gjort det, säger hon på fullaste allvar.

Sara Svensson bekräftar inte journalisternas tes i dokumentären. Hon hävdar än i dag att det var hon som dödade Alexandra Fossmo för att Helge Fossmo tvingade henne till det. Men hon säger också:

– Jag ville aldrig döda. Jag ville inte det.

HBO:s dokumentär har skapats av journalisterna Martin Johnson och Anton Berg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Knutby

LÄS VIDARE

Knutbydokumentär gör nya avslöjanden

ÄMNEN I ARTIKELN

Knutby

Dokumentärer

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

HBO

Helge Iversen, f d Fossmo