Åtalade i narkotikamål häktade för kidnappning

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-05-26

Södertörns tingsrätt har beslutat att häkta fyra personer efter ett misstänkt människorov. Ytterligare sex personer sitter anhållna. Arkivbild.

Fyra personer har häktats efter ett misstänkt människorov i Vårberg i södra Stockholm förra veckan. Tre av dem fälldes så sent som i februari för brott i en stor narkotikahärva med koppling till ett brottsnätverk i samma stadsdel – ett mål som nu prövas av hovrätten.

Natten mot lördag fördes en man bort av flera personer i Vårberg. Han ska också ha misshandlats under natten. Tidigt i utredningen kunde flera misstänkta frihetsberövas, och under tisdagseftermiddagen beslutade Södertörns tingsrätt att fyra personer skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Tre av de nu häktade står sedan tidigare åtalade i en stort och uppmärksammat ärende rörande omfattande narkotikahandel i området. Två av dem dömdes i februari av tingsrätten till fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Oklart om koppling

Målet är just nu uppe för ny förhandling i Svea hovrätt. De två som dömdes i februari har varit på fri fot och är alltså nu på nytt misstänkta för andra brott.

Ytterligare sex personer är anhållna, och åklagaren ska senast på fredag besluta om även de ska begäras häktade. Om människorovet har någon koppling till narkotikaärendet utöver att flera personer misstänks i båda ärendena kan inte åklagaren Carl Mellberg säga:

– Det får den här utredningen utvisa, tänker jag.

"Har en bild"

TT: Kan du säga någonting om vad ni kommit fram till om bakgrunden till det här människorovet?

– Vi har en bild av vad vi tror är bakgrunden till detta, men det är inget jag kan gå in på nu på grund av förundersökningssekretess.

Enligt polisen i Skärholmen har samtliga tio frihetsberövade kopplingar till nätverksmiljön i området.