Nyheter

Så kan du resa utomlands i sommar

Av: 

TT

NYHETER

Långa vita sandstränder och kristallklart vatten. Många svenskar drömmer om en utlandssemester i sommar.

Men hur kommer vi egentligen att kunna resa? På egen risk i många fall.

Vaccinationerna rullar på, smittspridningen sjunker – och flera stora turistmagneter i södra Europa har de senaste veckorna öppnat upp.

Men utrikesdepartementet (UD) betonar att resandet inte kommer att vara som vanligt.

– Jag kan förstå att det finns ett ressug, men det är viktigt att komma ihåg att smittan fortfarande sprids och att länder kan införa smittreducerande åtgärder med väldigt kort varsel, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

TT: Kan man lugnt och tryggt boka en semesterresa till vanliga semesterdestinationer i exempelvis Grekland, Spanien och Italien?

– Vi har ingen avrådan till många av de populära länderna för resor inom Europa. Men även om man reser inom Europa så måste man vara beredd på att läget fortfarande är väldigt föränderligt. Pandemin är inte över och det kan fortfarande svänga snabbt.

– Många länder har fortfarande restriktioner och begränsningar, både vad gäller inresa till länderna och resor inom länderna.

TT: På fredagen meddelade regeringen att svenskarna kan få vaccinpass från den 1 juli. Hur avgörande kommer vaccinpassen att vara?

– Det är ett system som säkert kommer att underlätta resandet på sikt. Men vi är inte riktigt där än och det är sannolikt så att det internationella resandet även en tid framöver kommer att präglas av testkrav, karantänsbestämmelser och så vidare, säger Linn Duvhammar.

TT: Vad måste jag som resenär tänka på?

– Det vilar ett stort eget ansvar på resenären själv. Går man i tankar på att resa i sommar uppmanar vi alla att läsa på ordentligt inför resan. Ta reda på vad det är som gäller på plats, och följ de lokala regler och restriktioner som råder. Se även till att planera hemresan noga. Om det blir så att läget förvärras där du är så kan du bli kvar längre än vad du hade tänkt. Så det gäller att ha både ekonomiska och tidsmässiga marginaler för det.

TT: Om jag har tagit vaccin, har antikroppar eller ett nytaget negativt PCR-test – innebär det att jag kan resa fritt?

– Nej. Du måste fortfarande kolla upp vad som gäller dit du ska, säger Linn Duvhammar.

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat alla att vara försiktiga och tänka igenom eller undvika internationellt resande.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: