Fågelsångsnatten i P1

Sänder fågelsång live – i åtta timmar

Fågelsångsnatten i P1 blev en succé umder premiärsändningen

Av: 

Christina Nordh

NYHETER

Nu sjunger fåglarna som vackrast.

Du som inte får nog: ratta in P1 och lyssna på åtta timmar direktsänd skönsång.

Konceptet kommer från Irland, där Derek Mooney lett internationellt prisade ”Dawn Chorus” i 26 år.

Förra året var det premiär för ”Fågelsångsnatten” i Sverige, med åtta timmars direktsändning i P1. 380 000 lyssnade då plus 20 000 till som lyssnade i efterhand.

Nu är ”Fågelsångsnatten˝ tillbaka, under fredagsnatten hoppas Jenny Berntson Djurvall, som tillsammans med Mats Ottosson lotsar lyssnarna mellan fågelsångerna, på minst lika många.

– Irland har lyckats få programmet att bli lite som en lägereld. Om vi kan få 400 000 att lyssna på fågelsångsradio mitt i natten en gång till, det vore fantastiskt, säger Jenny Berntson Djurvall.

Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall programleder ”Fågelsångsnatten” i P1. Förra åren, under premiären, lockade den totalt 400 000 lyssnare – dubbelt så många som normalt under de åtta timmarna. Flest lyssnade från sex till åtta på morgonen, totalt 347 000.
Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall programleder ”Fågelsångsnatten” i P1. Förra åren, under premiären, lockade den totalt 400 000 lyssnare – dubbelt så många som normalt under de åtta timmarna. Flest lyssnade från sex till åtta på morgonen, totalt 347 000.
Blåhake – fjällens näktergal.

Hon säger själv att hon inte är någon fågelskådare som ”kryssar” fåglar hon sett och hört, men medger att intresset växt.

– Däggdjuren är nattaktiva, skygga och vi ser sällan dem. Växter är superhärliga, men mycket svårare att skapa en relation till. Fåglar är så tacksamma. De är här och nu hela tiden, de låter, kommer till trädgården, käkar frön och badar i fågelbadet. Eller man kan ha någon mås som sitter på balkongen. Det är lätt att få relation till dem.

Jenny Berntson Djurvalls favorit är ingen sångfågel.

– Jag är väldigt förtjust i tornseglare. Jag är väldigt imponerad av de här fåglarna, de landar ibland inte på flera år. Det är en luftfinnare. De kom i förrgår hit till Växjö, när man hör det skriet första gången då är det sommar. Men jag älskar dem som är i trädgården, jag har en svartvit flugsnappare här som är helt fantastisk!

En rödhake i natten.

Men fågeln som gänget bakom ”Fågelsångsnatten” hoppas mest på att höra är blåhaken.

– Det är en av Sveriges mästersångfåglar. I år sänder vi också från Abisko och då kommer den förhoppningsvis sitta och sjunga i en fjällbjörk. Näktergal tror jag inte att vi hade förra året heller, den kommer säkert att vara på Öland och i Hjälstaviken, säger Jenny Berntson Djurvall.

Fotnot: För den som missat programmet går det att lyssna på det i efterhand på ”Fågelsångsnatten”.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fågelsångsnatten i P1

Fåglar

Abisko

Öland

Djur & natur