Polisens utmaning: stoppa falska coronaintyg

Av:  Patrik Dokk/TT

Polisen behöver se upp för skickliga förfalskningar av intyg för negativt covid-19-test. Arkivbild.
Polisen behöver se upp för skickliga förfalskningar av intyg för negativt covid-19-test. Arkivbild.

Från och med i dag lördag krävs ett negativt coronatest för att resa in i Sverige.

Det har skapat en ny marknad för brottslighet: bedragare som säljer falska intyg.

– Vi kommer att stöta på det här också, säger Lotta Mauritzon vid polisen.

Rapporter har kommit in från olika delar av Europa om att reserestriktioner utnyttjas av kriminella, som säljer falska intyg för ett negativt covid-19-test. Enligt den europeiska polismyndigheten Europol kan bedragare med modern teknik och avancerade skrivare skapa väldigt övertygande falska intyg.

Polisen ska nå ut med information till gränskontrollerna om hur man har gått till väga för att kunna identifiera och stoppa personer med förfalskningar.

– Vi har ju ständiga kontakter med Europol, vi kommer inhämta uppgifter om hur man har gjort i de fall man har hittat sådana. Självklart. Och sprida den kunskapen till de som ska kontrollera, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

"Inte förvånade"

Hur stort problemet kommer att vara går inte att veta än, säger Mauritzon.

– Vi har varit beredda på att man kommer göra försök med det här. Det har vi sett lite indikationer under hösten, när andra länder har börjat kräva intyg. Men vi har inte haft några kontrollstationer förut.

– Vi är inte ett dugg förvånande, vi kommer att stöta på det här också. Det är jag rätt övertygad om.

Kan inte stoppa alla

Enligt polisen har det hittills inte varit något stort problem med att kriminella säljer falska intyg, men Lotta Mauritzon tror att det kan komma att växa.

TT: Går det att stoppa alla med falska intyg från att komma in?

– Vi försöker rikta in oss så att våra åtgärder ska vara mot källan och att stoppa så mycket som möjligt. Kan man stoppa all brottslighet med falska intyg? Nej, det kommer vi förmodligen inte att lyckas med. Vi kommer inte låta bli det heller. Vi kommer naturligtvis försöka agera på det som kommer upp.

Publisert: