Smittan fördubblas i Stockholm

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronafallen i Stockholm har nästan fördubblats – två veckor i rad.

Smittan sprids i alla grupper och har nu åter letat sig in på regionens äldreboenden.

– Än så länge ser vi en ökning överallt, säger Maria Rotzén Östlund, till TT.

”Vi är på väg upp igen” sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, om smittspridningen i regionen på en presskonferens den 22 september.

Och i det uttalandet hade Björn Eriksson rätt.

Fördubbling i nya fall

Mellan den 17 och 24 september registrerades 855 nya coronafall i Region Stockholm. Under den föregående veckan registrerades 445 konstaterade fall. Om man går tillbaka ännu en vecka i statistiken var det 248 nya smittade personer i Stockholm.

– Det tog ett rejält kliv upp mellan vecka 37 och 38. Och det fortsätter även denna vecka. Vi ser ett trendbrott, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Stockholm till TT.

Ökar i alla grupper

Smittan ökar bland både män och kvinnor och i alla åldersgrupper, förutom bland små förskolebarn som inte rekommenderas att testa sig. Smittan finns dessutom såväl i innerstan som i de kringliggande kranskommunerna.

– Än så länge ser vi en ökning överallt, säger Maria Rotzén Östlund, till nyhetsbyrån.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa under torsdagens pressträff att utvecklingen i Sverige just nu är oroande.

– Det går sakta men säkert åt fel håll, något vi pratade om skulle kunna hända under hösten när vi kommer tillbaka till arbetsplatserna, sade han.

En lokal åtgärd som har diskuterats av Folkhälsomyndigheten för att stävja smittspridningen i Stockholm är isolering av familjemedlemmar till de som smittats av coronaviruset.

16 nya fall på äldreboenden

Sjukdomsfallen är även tillbaka på äldreboendena i Stockholm efter en relativt lugn period. Under sjudagarsperioden mellan den 17 och 24 september registrerades 16 nya bekräftade fall av corona på äldreboenden i regionen.

Det är att jämföra med 5 nya fall under den föregående sjudagarsperioden och noll nya fall under de sju dagarna dessförinnan.

Den 24 september hade totalt 24 594 personer konstaterats smittade i Stockholms län och 2 403 hade dött som en följd av covid-19, enligt regionens statistik.

Här kan du se lokala siffror för stadsdelarna i Stockholms stad.

Publicerad: