Myndighet utreder hålet i M/S Estonia efter avslöjandet

Stefan Löfven: Sverige ljuger inte

Statens haverikommission har inlett en granskning av hålet i M/S Estonias skrov. Myndigheten för nu diskussioner med både Estland och Finland om nästa steg.

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte nya dykningar.

– Sverige ljuger inte om Estonia, säger han.

Hålet i M/S Estonias skrov blev känt för allmänheten i måndags efter dokumentärfilmare tagit sig ner till vraket med fjärrstyrd undervattenskamera.

Upptäckten har beskrivits som sensationell och påverkar synen på orsaken till färjekatastrofen.

Regeringen har tidigare i veckan hänvisat till att ”expertmyndigheterna” måste komma med besked om en ny utredning ska genomföras.

En av myndigheterna som inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) syftat på är Statens haverikommission som nu inlett en granskning. 

– Vi granskar de uppgifter som har kommit fram och överväger vad det kan få för konsekvenser. Men vi har inte något beslut att redogöra för just nu, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission.

– Det handlar om nya uppgifter som har publicerats i filmform och självklart tittar vi på dem för att kunna göra en bedömning av om det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Skadan i Estonias skrov åskådliggjord med grafik.
Skadan i Estonias skrov åskådliggjord med grafik.

Utrikesministrarna i Finland, Estland och Sverige har slagit fast att en eventuell utredning ska ske gemensamt mellan länderna.

– Det har vi att förhålla oss till och självklart har vi kontakt med systermyndigheterna i de andra länderna. Vi diskuterar med dem om vad som har framkommit i de här filmerna, säger Jonas Bäckstrand.

Han vill inte nämna vad man kommit fram till hittills.

– Men jag är av uppfattningen att nya uppgifter naturligtvis ska granskas och bedömas.

Han vill inte uppge om man fått ett officiellt uppdrag av regeringen att granska M/S Estonia.

– Jag vill inte närmare kommentera det men vi har löpande kontakt med regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu för första gången hålet i skrovet. Löfven säger att regeringen tar de nya uppgifterna om Estonia på största allvar.

Till Aftonbladet säger han att Sverige inte ljuger om Estonias förlisning:

– Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.

Statsministern utesluter inte nya undersökningar av fartyget.

– Vi utesluter inget men jag vill att expertmyndigheten ska titta på det först.

Tolkar jag dig rätt att du inte utesluter nya dykningar vid Estonia?

– Vi utesluter inget. Nu vill jag att expertmyndigheten tittar på det här, om det är något nytt som ni ser som ger anledning till någonting.

Löfven säger samtidigt att han inte är beredd att ändra gravfridslagen, som innebär att det är olagligt att dyka vid Estonia.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.
Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE