Nyheter

EU:s nya mål: en tobaksfri generation

Av: 

TT

En rökande ungdom i Madrid. Till år 2040 hoppas EU-kommissionen få ner antalet tobaksanvändare i unionen till fem procent, i sin plan för att bekämpa cancer. Arkvifoto.
En rökande ungdom i Madrid. Till år 2040 hoppas EU-kommissionen få ner antalet tobaksanvändare i unionen till fem procent, i sin plan för att bekämpa cancer. Arkvifoto.

NYHETER

Covid-19 krävde hundratusentals liv i Europa under 2020. Cancern krävde miljoner.

Nu vill EU ha fler kontroller, bättre vaccinering och färre rökare i en omfattande cancerplan.

Totalt beräknas 1,3 miljoner EU-medborgare ha dött i olika cancersjukdomar under 2020. Inom EU-kommissionen är frågan samtidigt djupt personlig.

– Jag var 13 år gammal när min lillasyster Eva Benita dog av cancer. Hon var bara 11 år. För vår familj var diagnosen en blixt från klar himmel. Dagarna var fyllda av skräck och nätterna av tårar, berättar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett filmat uttalande på onsdagen.

Det kommer samtidigt som kommissionen lanserar sin Bekämpa cancer-plan, där motsvarande drygt 40 miljarder svenska kronor ska satsas i tio projekt och initiativ för att upptäcka, hindra och hantera sjukdomen.

Fler vaccineras?

Även för EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides är kampen personlig, då hon två gånger om – 1996 och 2004 – behandlats för bröstcancer.

– Om inte vi vidtar snabba, beslutsamma och långtgående åtgärder så kommer fler och fler européer att diagnosticeras med cancer, varnar Kyriakides på en presskonferens i Bryssel.

I tiopunktsplanen ingår bland annat bättre samordning när det gäller forskning och diagnoser, men också ett mål om att till 2030 kunna vaccinera 90 procent av alla flickor och "betydligt fler pojkar" mot humant papillomvirus (HPV), som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Bättre hälsa

Redan till 2025 vill kommissionen att EU-länderna klarar av att erbjuda kontroller till 90 procent av alla som är i riskzonen för bröst-, livmoderhals- eller tarmcancer.

Bättre allmänhälsa ingår också i planen.

– Vi ska skapa en tobaksfri generation, där mindre än fem procent av befolkningen använder tobak år 2040, säger Stella Kyriakides i Bryssel.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert: