Coronapandemin

Experternas mardrömsscenario: Fickor med cirkulerande virus

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

”Min värsta mardröm”.

Så beskriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström en situation där Europa får tillgång till vaccin men övriga världen lämnas utanför.

En oro som delas av infektionsprofessorn Björn Olsen:

– Ju längre ett virus får cirkulera desto större risk att det muterar, säger han.

Successivt får nu Europa tillgång till allt fler vaccindoser, vilket ökar vaccinationstakten i flera länder.

Samtidigt finns en oro över att länder utanför EU inte ges samma möjligheter.

Ett ”mardrömsscenario”, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström:

– Det är ett bekymmer. För så länge det fortgår smittspridning på andra ställen så får du mutationer, det är då de uppstår, när det finns en aktiv smittspridning. Ingen är säker förrän alla är säkra. Vi måste därför snabbt komma igång med att dela med oss av det enorma överskott som EU har, konstaterade han i tisdagens ”Aktuellt”.

Om inte alla i världen får vaccinet finns det större risk att viruset kan mutera, förklarar experterna.

Risk att vaccinen inte biter

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, delar Bergströms oro.

– Absolut gör jag det. Nu gäller det verkligen att vi får ut vaccin så fort som möjligt och får ner smittspridningen så att vi minskar risken för mutationer.

Även han menar att dagens strategier ökar risken för att övriga världen halkar efter, vilket ger konsekvenser för den globala pandemibekämpningen.

– Om vi har en stor mängd människor på olika platser i världen som mer eller mindre är konstant infekterade så kommer det hela tiden att dyka upp nya mutationer och då finns risken att vaccinen till slut inte biter på dessa.

”Gör oss en björntjänst”

Som exempel nämner Björn Olsen att det finns indikationer på att de nuvarande vaccinen har en lägre känslighet för den sydafrikanska varianten av coronaviruset.

Även i staden Manaus i norra Brasilien har forskare slagit larm efter att man nyligen upptäckt den så kallade P.1-mutationen som gjort att överdödligheten nu är högre än i början av pandemin.

– Ju längre ett virus får cirkulera desto större risk är det att det muterar och plötsligt så har vi en situation där det dyker upp en variant som de nuvarande vaccinen inte klarar av. Då kommer den varianten att sprida sig väldigt snabbt även i resten av världen.

– Vi gör oss därför en björntjänst om vi inte hjälper övriga länder. Det är en altruistisk handling, men också djupt egoistisk då alla tjänar på att vi är solidariska i detta.

Vill starta upp vaccinfabriker

Som förslag nämner Björn Olsen att länderna gemensamt bör gå ihop och bygga upp egna vaccinfabriker – antingen på statlig nivå eller tillsammans med läkemedelsbolagen.

– Problemet i nuläget är att vi har en begränsad mängd vaccin där de rika länderna får gå före. Men hade ett antal länder, exempelvis de nordiska, kunnat arbeta tillsammans kring en gemensam vaccinfabrik så hade vi kunnat ha en mycket större produktion och synka den med övriga världen.

– På så sätt kan man tillverka vaccin till den egna befolkningen samtidigt som man kan bidra till andra länder som av olika anledningar inte har samma möjligheter. Som befinner sig i krig eller har stora flyktingläger. För om smittan börjar sprida sig okontrollerat där så kan det få katastrofala följder.

”Förbereda oss för det värsta”

Att så fort som möjligt börja bygga upp fler vaccinfabriker menar Olsen kommer ha långsiktiga effekter, både på folkhälsan och ekonomin:

– Enligt min mening är det mycket billigare att satsa på vaccintillverkning än att hantera de konsekvenser som uppstår i samband med en pandemi. Coronaviruset kommer att finnas med oss troligtvis i många årtionden till, dock inte i samma omfattning. Och även om de nuvarande vaccinerna är fantastisk bra så kommer det att bli nya mutationer och återkommande utbrott, vilket kräver justeringar.

Även nya pandemier är att vänta, säger Björn Olsen:

– Vi kommer ständigt att vara i behov av nya vacciner, och det är därför viktigt att vi redan nu bygger upp en framtida pandemiberedskap.

– Att vi förbereder oss för det värsta, och hoppas på det bästa.

Finns en plan

Richard Bergström säger att det finns en plan för att både sälja och skänka vacciner till andra länder längre fram.

– Vi har ett planerat överskott med väldigt mycket vaccindoser under andra halvåret, och då vi kan dela ut. Vi kan sälja det vidare till länder som har pengar, och till länder som inte har råd att köpa in vacciner, kan vi hjälpa till via Covax. Vi har råd med det, men det saknas volymer för att kunna ge till andra länder i nuläget.

3D-bild av coronaviruset skapad av Nanographics.
Per Bjurman • New York-dagboken

Modernista

Per Bjurman • New York-dagboken

180,00 kr

Läs mer

Till shoppen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Fattiga utan vaccin – så slår det mot oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Richard Bergström

Björn Olsen

EU