Nyheter

Sydney stängs ned: "Bästa att göra just nu"

Av: 

TT

NYHETER

Över en miljon Sydneybor vaknade på lördagen upp i en till stora delar nedstängd stad.

– Vi hade hoppats slippa. Men jag antar att det bäst så just nu, säger Sydneybon Anna Albert.

De södra delarna av centrala Sydney, från Operahuset ner längs de berömda stränderna och några kilometer inåt landet, stängdes från och med midnatt mot lördag och en vecka framåt ner.

På lördagseftermiddagen lokal tid, då antalet konstaterade smittade av deltavarianten hade stigit till över 80, utökades restriktionerna till att gälla alla i Sydneyområdet och under två veckor. Omkring fem miljoner människor i Sydney och hundratusentals personer i närliggande Blue Mountains, området Central Coast och staden Wollongong berörs av beslutet.

Nya restriktioner införs även för resten av delstaten New South Wales, där Sydney ligger.

– När det handlar om en smittsam variant, som deltaviruset, räcker det inte med en tre dagar lång nedstängning, vi måste göra detta mer ordentligt, sade delstatens premiärminister Gladys Berejiklian enligt nyhetsbyrån AFP.

– Denna variant är minst dubbel så smittsam som tidigare varianter, så vi behöver vara beredda på att det kan dyka upp många fler fall de kommande dagarna.

Undantag från restriktionerna ges för sjukhusbesök, vård av anhöriga, inköp av mat eller andra nödvändiga varor samt motion utomhus.

”Inga andra alternativ”

Nedstängningen är trist men nödvändig, tycker flera Sydneybor som TT pratar med.

– Jag tror inte att vi har så många andra alternativ, med tanke på att vi inte har uppnått någon vidare flockimmunitet och med tanke på begränsningarna i vaccinationsprogrammet här jämfört med andra länder – så det kom inte som någon överraskning, säger Dylan Maiden.

Han får medhåll av Russell Krieger:

– Det ligger helt i linje med hur myndigheterna har agerat hittills. Så det var mer eller mindre oundvikligt, säger han och påpekar att man kanske till och med borde ha stängt ner tidigare.

En åsikt som delas av andra.

– Det är absolut ett bra beslut att stänga ner och man borde ha gjort det lite tidigare. Men bättre sent än aldrig, säger Louise Foot.

Sammanfaller med skollov

Nedstängningen sammanfaller med två veckors vinterlov för delstatens skolbarn. Och även om Sydneyborna kanske inte reser bort i lika stor utsträckning som före pandemin, så är det många planer som har tvingats att läggas på is.

– Jag skulle ha åkt med mina två barn till (delstaten) Queensland i en vecka under skollovet. Så det är inställt, liksom allt annat som vi hade planerat. De flesta jag känner har behövt ställa in saker på något sätt under lovet, säger Russell Krieger.

– Jag tror att alla familjer här omkring har ställt in sina planer. Vi sitter alla i samma båt, säger Dylan Maiden.

Även om många tar nedstängningen med ro, finns en viss oro att den kommer att vara längre än vad som hittills har meddelats.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir längre. Men jag hoppas verkligen att det inte blir så, säger Anna Albert och fortsätter:

– Jag tror att det här är det bästa att göra just nu, det hjälper oss i det långa loppet, men det är väldigt frustrerande.

– Jag hoppas att det i alla fall är okej när lovet är slut, så att barnen kan komma tillbaka till skolan igen, säger Louise Foot.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert: