Så förbereder sig södra Kalifornien på kärnvapenattack från Nordkorea

avStaffan Dickson

Foto: KCNA / AP

Förolämpningarna från ledarna Kim Jong-Un och Donald Trump flyger fram och tillbaka över Stilla havet.

Nu förbereder sig myndigheter i Kalifornien på att Nordkorea snart kan skicka kärnvapen samma väg, rapporterar Foreign Policy.

”Ligg kvar på marken tills hettan och chockvågen är över”, skriver underrättelsecentret i Los Angeles i rapporten ”Överväganden kring respons på en kärnvapenattack”.

Redan i somras bedömde det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon att Nordkorea nästa år kan ha kapacitet att avfyra kärnvapenrobotar som kan nå det amerikanska fastlandet.

Sedan dess har Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest, vilket lett till att framför allt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump utbytt hot och anklagat varandra för att vara ute på självmordsuppdrag.

Ordkriget har hittills inte övergått i väpnad konflikt, men enligt den amerikanska tidskriften Foreign Policy har myndigheter i Kalifornien börjat förbereda sig på en kärnvapenattack från Nordkorea.

Propaganda visar San Francisco i ruiner

Den 16 augusti publicerade det regionala underrättelsecentret i Los Angeles-området den 16 sidor långa rapporten ”Överväganden kring respons på en kärnvapenattack” som förra månaden spreds till både lokala och nationella myndigheter, bland annat USA:s departement för inrikes säkerhet, skriver Foreign Policy.

Artikelförfattarna konstaterar att ”Nordkoreas propagandavideor visar San Francisco och Washington i ruiner” och uppmanar myndigheter i södra Kalifornien att uppdatera sina krisplaner för en kärnvapenattack.

I avsnittet ”Basalt strålningsskydd” ges grundläggande instruktioner för hur man ska agera vid en kärnvapenattack: ”Ligg med ansiktet nedåt och placera händerna under kroppen för att skydda huden”, skriver artikelförfattarna. ”Ligg kvar tills hettan och chockvågen är över.”

Allmänheten inte samarbetsvillig

Utryckningspersonal varnas bland annat för att komma i kontakt med radioaktiva kläder och husdjur. Allmänheten kommer behöva evakuera, men med ”begränsad förståelse för riskerna med strålning kommer de att uppleva svår ångest och kanske inte vara samarbetsvilliga”, står det vidare i rapporten.

”Konsekvenserna av en kärnvapenattack i södra Kalifornien vore katastrofala”, skriver författarna. ”Trots det förväntas statliga enheter och utryckningspersonal fortsätta vara operativa för att rädda människoliv, upprätthålla ordning och hjälpa till i återhämtningsprocessen.”

Skador för åtta biljoner kronor

Omedelbart efter en kärnvapenattack kan dock ingen räkna med särskilt mycket hjälp från statliga myndigheter. ”Det kommer inte finnas någon betydande federal assistans förrän 24–72 timmar efter attacken”, står det i rapporten.

Enligt uppgifter från tankesmedjan Rand Corporation skulle skadorna efter en kärnvapenattack mot hamnen i Long Beach uppgå till omkring en biljon dollar, över åtta biljoner kronor.

USA:s departement för inrikes säkerhet har inte velat kommentera rapporten, skriver Foreign Policy.

ARTIKELN HANDLAR OM