Efter #metoo – här målar killgänget bort klottret

NYHETER

Kampanjen #metoo väckte en diskussion på fritidsgården Lyktan. Det ledde till att killarna målade över förnedrande ord som klottrats på väggarna, skriver Hässelby Tidning.

– Vi tror att det här kommer att leda till att de kommer att hålla samtalet levande ännu längre, säger föreståndaren Brandon Sekitto.

1 av 4 | Foto: Evelina Hertz/Hässelby Tidning
Här målar de över klottret.

#Metoo-kampanjen har inte undgått någon och på fritidsgården Lyktan i Hässelby gård i Stockholm ledde den till diskussion bland ungdomarna och personalen.

– Vi blev berörda av metoo-rörelsen och tittade på hur vi har det på gården. Hur killarna kontra tjejerna upplever det, säger föreståndaren Brandon Sekitto.

När några av ungdomarna spelade biljard en dag uppstod en ordväxling mellan en kille och en tjej som trappades upp. Killen vräkte ur sig ett ord som fick både tjejen och personalen att reagera.

– Han sa att det inte var meningen och att det var i affekt. Men vi kände att för att komma till rätta med detta så måste vi kommunicera ut att det här inte är okej – att vi måste agera och göra något.

Fått sig en tankeställare

Med denna händelse och samtalen om #metoo som utgångspunkt kom de att tänka på klottret, i form av nedsättande ord, som finns på väggarna i trapphuset.

– Då sa vi att vi kunde göra något åt det som en början på något. Det tyckte alla var en bra grej.

Sagt och gjort. De köpte in målarfärg och killarna i åldern 13 till 15 tog bort glåporden.

– Vi tror att det här kommer att leda till att de kommer att hålla samtalet levande ännu längre.

Som en belöning ska de få köra paintball, för att göra något tillsammans.

– De ska inte bara spela paintball utan kommer att få jobba med övningar också.

Enligt Brandon har ungdomarna påverkats av diskussionerna.

– Det är väldigt intensiva diskussioner som pågår, som handlar om att behandla alla med respekt. Det är egentligen inget vi inte pratat om tidigare, men då har vi bara pratat ytligt om det till och från. Det sitter mer på ett sätt nu tror jag, säger han och fortsätter:

– Någon sa att han fått en tankeställare. Kommer man till det stadiet då har man ju blivit berörd. Många av ungdomarna är ju vänner men har kanske inte sett skadan innan som sker subtilt.

”Det är vårt absolut viktigaste jobb framöver”

Framåt ska fritidsgården jobba med att fortsätta ge dem en trygg miljö och se till att de som känner sig illa berörda av kränkningar eller liknande ska våga prata av sig.

– Vi vill inte att någon ska känna så. Vi har ett uppdrag som handlar om att alla ska känna sig trygga. Och man ska inte känna att man skvallrar om man säger att man tycker att något är fel. Man ska känna sig stolt över att man tar ställning. Det ska vara vårt absolut viktigaste jobb framöver, säger han och fortsätter:

– Ett syfte med #metoo att få fram goda aktiva handlingar, och inte förminska de saker man vill göra för att komma till rätta med saker och ting.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo