Malmö

Gammal skadegörelse anmäldes vid synagoga i Malmö

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

En anmälan om skadegörelse av synagoga i Malmö anmäldes under tisdagsmorgonen till polisen.

Senare visade det sig att det rörde sig om en tidigare händelse.

– Man kan säga att det har dubbelanmälts, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Larmet om händelsen inkom klockan 01.25 på tisdagsmorgonen.

En synagoga på Betaniaplan i Malmö misstänktes då ha utsatts för skadegörelse i form av att stenar kastats mot flera av rutorna.

– Inbrottslarmet gick och vi skickade då dit flera patruller som kunde konstatera att någon eller några har kastat sten mot flera av rutorna, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.

Utsatts flera gånger för skadegörelse

Endast det yttre glaset på de dubbelglasade fönstren hade krossats enligt polisen som bekräftar att en anmälan om skadegörelse upprättats.

– Enligt anmälan bedöms det som ett hatbrott då man anser att det varit riktat specifikt mot synagogan. Detta då inga andra fönster eller fastigheter på gatan har blivit utsatta, säger Stephan Söderholm.

Stephan Söderholm berättar att synagogan vid flera tillfällen tidigare har varit utsatt för olika former av attentat och skadegörelse.

– Det finns därför övervakningskameror i området och detta är ett objekt som vi ofta har tillsyn på.

Händelsen dubbelanmäldes

Senare meddelade polisen att synagogan inte utsatts för någon skadegörelse på tisdagsmorgonen utan att det rör sig om en gammal händelse.

– Det rör sig om en händelse från den 7 oktober. Antagligen har inbrottslarmet utlösts under natten av en annan anledning, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral.

Hon berättar därför att två anmälningar om samma händelse har upprättats och att dagens därför troligtvis kommer att läggas ned.

– Man kan säga att det har dubbelanmälts.

Församlingen: Inget hatbrott

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen, säger till TT att inget tyder på att stenkastningen den 7 oktober var någon form av attack mot församlingen.

Det är i nuläget oklart vad som utlöste det senaste inbrottslarmet.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Inbrott