Coronapandemin

Tomt bord stängde hel krog: ”Inte rimligt”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Smittskyddsenheten i Stockholm har stängt krogen Bistro Casper på grund av trängsel.

Ett tomt bord stod för nära två andra bord.

– Det är inte rimligt, säger ägaren Babak Kharazmi.

Den senaste tiden har flera krogar i Stockholm tvingats stänga på grund av att inte ha följt reglerna om avstånd och bordservering under coronaviruspandemin.

Under fredagseftermiddagen fick krögaren Babak Kharazmi samtal från smittskyddsenheten i Stockholm. Beskedet var att han omgående var tvungen att stänga sin restaurang Bistro Casper i Vasastan.

– Stockholm stads inspektörer var här på inspektion i går. De anmärkte på att ett tomt bord stod för nära två andra bord och att någon skulle ha kunnat komma och sätta sig där. I dag ringde smittskyddsenheten och sa att jag inte uppfyllt kraven och måste stänga. Jag blev helt chockad.

Babak Kharazmi blev under fredagen tvungen att stänga sin krog Bistro Casper i Vasastan i Stockholm.

Foto: ANDREAS BARDELL

Varför hade du inte tagit bort det bordet?

– För att vi använde det för att kunna dra det till något av borden bredvid om det skulle komma ett sällskap på max fyra personer, säger han.

Babak Kharazmi har vid två tidigare tillfällen fått klagomål från Stockholm stads inspektörer. Nu tvingas han stänga för att inte ha uppfyllt kraven för att förhindra trängsel, enligt beslutet från smittskyddsenheten. Men Babak Kharazmi är oförstående till beslutet.

– Vi har satt upp skyltar, köpt blommor för att dela av borden och har alltid personal som kontrollerar uteserveringen. Nu vet jag inte vad jag ska göra. De vill att borden inte ska stå för tätt, men jag upplever att vi gjort tillräckligt.

Kan du inte ta bort fler bord så att du tillåts öppna igen?

– Då kan vi lika gärna stänga. Jag har redan tagit bort hälften av alla bord. Nu känns det hopplöst. Jag tycker att vi gjort allt vi kan.

Han har drivit restaurangen i 16 år. Coronakrisen har tagit hårt på hans verksamhet ekonomiskt.

– Det är redan svårt som det är. Vanligtvis är det roligt när våren kommer och man får öppna uteserveringen. Nu är det bara en stress. Jag tycker att det är bra med de nya reglerna och jag vill följa dem. Men direktiven måste vara tydligare, säger Babak Kharazmi.

Vid gårdagens inspektion av smittskyddsenheten anmärktes det på att ett tomt bord stod för nära de andra på uteserveringen.

Foto: ANDREAS BARDELL

Babak Kharazmi säger att han tycker att det är bra med de nya reglerna och att han vill följa dem.

Foto: ANDREAS BARDELL

Enligt Region Stockholms presstjänst är just nu två krogar i Stockholm stängda på grund av att inte ha följt restriktionerna. Flera andra krogar har tidigare tvingats stänga, men öppnat igen efter att ha vidtagit åtgärder.

25–30 procent av krogarna brister

Peter Brådenmark är enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm stad och menar att krögare måste vara tydliga med att bord som inte får användas av gäster ska vara uppmärkta.

– Jag kan inte kommentera det här enskilda fallet. Men generellt kan jag säga att det ska vara tillräckligt avstånd mellan bord och gäster. Det ska vara utglesat eller tydligt att bord inte får användas. Antingen att man tar bort stolarna eller på något sätt markerar att gäster inte får sitta vid det bordet, säger han.

Peter Brådenmark uppger att miljöförvaltningen i Stockholm stad hittills inspekterat totalt omkring 500 restauranger och att 25–30 procent fått klagomål. Under den soliga långhelgen har Stockholm stad utökat sina inspektioner.

– Det förvånar mig att så många brister. Det har varit känt så länge nu vilka riktlinjer som gäller. Samtidigt är det inte bara ett ansvar hos krögaren utan även hos alla gäster. Om det är trångt på en uteservering bör man inte gå dit. Det är viktigt att vi alla i samhället tar ansvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Stockholm

Hotell & restaurang