Förbuden på jobbet – efter coronan

Övervakningssystem och ny teknologi införs

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

Ska du tillbaka till jobbet eller skolan efter sommaren?

Flera techbolag har nu tagit fram avancerad AI-teknologi som ska se till att människor håller avståndet.

Men frågan är om de nya systemen är ett hot mot den personliga integriteten.

I Silicon Valley så har ett antal företag under våren utvecklat AI-system som kan installeras på arbetsplatser och skolor för att få människor att hålla avstånd till varandra.

Tanken är att teknologin ska underlätta för människor att återgå till sina fysiska arbetsplatser efter sommaren utan att riskera en andra våg av coronasmitta.

På en fabrik som tillverkar akrylfiber i Peru har man redan installerat den nya teknologin. Fabriken har köpt in AI-system från startup-företaget Camio som analyserar de anställdas rörelsemönster oc88i8h informerar ledningen om vilka platser som är särskilt utsatta för trängsel.

Notis om närkontakt

Arbetsgivaren kan sedan vidta lämpliga åtgärder för att minska smittorisken såsom att möblera om, sätta ut varningsskyltar eller placera ut vakter som håller ordning.

– Vi ser dessa system som förebyggande, de pekar ut problemytor och kommer med förslag på hur man löser dem, säger Gianfranco Arce som är teknikkonsult på företaget till CNN.

Några av de pandemi-anpassade AI-systemen kommunicerar även direkt med de anställda. Actuate, ett annat företag i branschen, skickar ut varningar till personalen när restriktionerna för social distansering överträdes och ger användarna statistik över hur väl de har lyckats med att hålla distansen till varandra.

Enligt företagets chef är det inte bara arbetsplatser som intresserat sig för övervakningssystemet.

– En stor lägenhetsbyggnad prövar teknologin i sin lobby och flera skolor överväger att köpa in också, säger Ben Ziomek på Actuate.

Hot mot integriteten?

Men samtidigt som många välkomnar den virusvänliga satsningen så höjs nu även röster om teknologins potentiellt integritetskränkande konsekvenser.

Företag och skolor överväger ett antal olika sätt att hålla koll på smittorisker, från kontaktspårnings-appar till temperaturövervakande armband.

Electronic Frontier Foundation (EFF), som jobbar med frågor som har att göra med digitala rättigheter, höjer ett varningens finger för att man kan komma att tumma på säkerheten i dessa system.

– All typ av övervakning kan användas för dåliga ändamål. Även om det inte är avsikten när man installerat den, säger Hayley Tsukayama på EFF.

Publicerad: