Säsongsrekord bäddar för stekhet nationaldag

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JESSICA GOW / TT
Det är bäddat för ett hett nationaldagsfirande i morgon. Arkivbild.

Sommarvärmen bjöd på nytt säsongsrekord under onsdagen med 30,1 grader i Horn i Östergötland. Men redan under nationaldagen kan rekordet slås, enligt SMHI.

Väderförutsättningarna kunde inte vara bättre inför torsdagens nationaldagsfirande. Redan under onsdagen steg kvicksilvret till över 30 grader i Östergötland.

– Sedan kommer det att fortsätta vara varmt, så det är inte helt omöjligt att säsongshögsta kan slås i morgon, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

På nationaldagen sprider sig sommarvärmen upp till landets nordligaste delar.

– Längst i norr blir det uppemot 20 grader och i den södra halvan av landet blir det mellan 25 och 30 grader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

På de flesta håll kommer solen att skina från en klarblå himmel men här och var finns risk för passerande skurar. Värmen håller dock i sig under kvällen och först på fredagen blir det lite svalare och ostadigare när regn och skurar drar upp över landet.

Hur blir det då med flaggviftandet och vajandet på flaggstänger på nationaldagen?

– Det blir måttliga sydostvindar som framför allt i södra Sverige kan vara lite byigt. Men det kommer att vara ganska varma vindar, säger Linnea Rehn.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI