Bedrägeri

Misstänkt bedragare tros ha lurat till sig 1 miljon – via bluffannonser

Av: 

Klas Widestrand

Den misstänkte bedragaren är anhållen i sin frånvaro sedan oktober förra året och polisen vill nu ha hjälp hitta honom.
Den misstänkte bedragaren är anhållen i sin frånvaro sedan oktober förra året och polisen vill nu ha hjälp hitta honom.

NYHETER

Polisen jagar en misstänkt storbedragare som tros ha lurat människor på totalt nära en miljon kronor. Genom bluffannonser har mannen under falskt namn utgett sig för att sälja bilar – som han inte äger.

– Vad ska man göra? Man tror att folk är ärliga, men det är de tyvärr inte, säger Jonathan som lurats av mannen, till TV3:s ”Efterlyst”.

Jonatan nappade i oktober förra året på en Blocket-annons om en ovanlig Fiat. Säljaren skickade personnummer, adress och registreringsnummer till Jonathan som konstaterade att allt såg ut att stämma. Han swishade därför en handpenning på 10 000 kronor .

Då hörde säljaren av sig igen och hävdade att intresset för bilen var stort och att Jonathan skulle skicka resten av pengarna, 35 000 kronor, för att försäkra att han verkligen tänkte köpa bilen, vilket Jonathan gjorde.

– Jag ville gärna ha den här bilen på en gång för att det är en så pass ovanlig modell, säger Jonathan i TV3:s ”Efterlyst”.

Men när Jonathan skickat pengarna slutade säljaren svara.

Stort antal annonser

Bakom annonsen låg nämligen inte den person som äger bilen, utan en man vid namn Morgan Johansson som misstänks för ett stort antal bluffannonser.

– Det är frågan om närmare en miljon kronor som han har lurat människor på, säger Kjell-Åke Ederyd, kommunpolis i Tierp och Älvkarleby i Efterlyst.

Morgan Johansson dömdes 2017 till ett års fängelse för bedrägeri men misstänks nu för nya brott. Polisen tror att han sedan april i fjol ligger bakom runt 100 fall där personer i hela Sverige lockats att köpa allt från entusiastbilar till traktorsläp genom falska annonser av den sort som Jonathan nappade på.

Skulle renovera med sonen

– Han är väldigt manipulativ och har god kunskap om de fordon han påstår sig sälja, säger Kjell-Åke Ederyd.

Andra som förmåtts skicka pengar till den misstänkte storbedragaren är Risto och hans son Johan. De lurades att swisha handpenningen för en bil som de hade tänkt renovera.

– Må så vara att jag drabbas, men inte mina barn. Så är det, säger Risto, i programmet.

Lurats till hus

Många av köparna har även lurats till en adress i Tierp.

– De kommer regelbundet, ibland samtidigt. Sedan finns det också de som kommit hit från något annat land, säger grannen Pontus, som sett många av de lurade köparna på adressen.

Morgan Johansson har varit anhållen i sin frånvaro sedan oktober 2018, men eftersom han regelbundet byter mobilnummer, adress och bank har det varit svårt för polisen att hitta honom.

Därför går polisen nu ut med namn och bild på den misstänkte bedragaren i hopp om att få in tips som leder till att han grips.

Efterlyst” sänds torsdagar klockan 20.00 i TV 3. Programmet går även att se på Viafree.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så undviker du Blocketbedragarna: ”Finns gyllene regel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Efterlyst (tv-program)

Brott

Tierp

AB Voice