Hälsingland

Polisen Anna lämnade julfesten i tårar

Av: 

Andreas Ekström

NYHETER

Anna, polis i Söderhamn, lämnade Hälsinglandspolisens julfest i tårar.

Anledningen var ett sexistisk uppträdande på festen.

– Jag tappade det och lämnade festen. Jag satte mig i foajén och ringde efter skjuts, säger hon.

Under onsdagskvällen hade drygt 150 poliser från Hälsingland samlats för en julfest. Till att börja med var det en trevlig och uppsluppen stämning, men det ändrades när en manlig polis klev upp på scenen.

– En kollega klev upp på scenen och började dra skämt om metoo. Först var det roligt. Sen insåg jag att han pratade om kvinnor som om de tillhörde honom, det är inte roligt, sexism är inte roligt, säger Anna.

Under kollegans framträdande började han, enligt Anna, berätta om kvinnor som blivit för gamla och utrangerats, hela tiden med en rolig tvist. Men det fanns ändå fyra kvinnor som var kvar – hans ”favoriter”. In kom kvinnliga kollegor till Anna, klädda i blåa uppknäppta skjortor, högklackat, svarta strumpbyxor, handskar, korta kjolar och poliskeps med lackad skärm. Då valde Anna att lämna festen.

– De framförde en sång, men jag hörde bara att de sjöng något om underbetalda. Jag var helt chockad och tittade mig runt omkring och såg att folk skrattade med. Jag tänkte det här måste avbrytas, det är 2019. Jag lämnade festen och bara kände att jag ville åka hem.

Hundratals delningar på sociala medier

När hon kom hem skrev Anna ett långt Facebook-inlägg där hon berättade vad som hade hänt, vid 15.30-tiden hade inlägget fått drygt 160 kommentarer, delats över 230 gånger och uppmärksammats av bland annat tidningen Helahälsingland.

– Det känns jättebra att jag har fått så mycket stöd utifrån, men det är ingen kollega som kommenterat och det är på grund av den här tystnadskulturen som finns. Det är flera som hört av sig direkt till mig men inte velat skriva. Det är fel och måste lyftas upp så att vi kan gå framåt som myndighet, säger hon.

Polischefen: ”Det har upprättats en polisanmälan”

Karl von Krusenstjerna, lokalpolisområdeschef i Hälsingland, var med på festen och han reagerade också på uppträdandet.

– Jag reagerade på innehållet i sketchen. Det var en del olämpliga inslag som kunde ha en sexistisk underton i det hela. Och att det ligger inte i linje med det likabehandlingsarbete och den syn på jämställdhet som vi har inom polismyndigheten, säger han.

Enligt polischefen var syftet med uppträdandet att det skulle vara en rolig sketch, men han anser att man misslyckades. Flera medarbetare, inte bara Anna, tyckte att det var olämpligt. Och under onsdagskvällen pratade man med alla som varit inblandade i sketchen, som sa att de var ledsna för det som hade skett.

– Vi hade ett samtal i går med flera av de inblandade och det har fortsatt under dagen. Det har också upprättats en polisanmälan för att se om något brott möjligtvis begåtts, säger han till Aftonbladet under torsdagseftermiddagen.

Hur ser du på den tystnadskultur som Anna talar om?

– Jag känner inte igen den tystnadskultur som hon beskriver. Vi jobbar aktivt med den här typen av frågor. Från min horisont tycker jag att vi har ett öppet samtalsklimat, om Anna har en annan uppfattning, har vi än mer att göra.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rikspolischefen reagerar kraftigt på polisstölder

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsingland

Polismyndigheten

Metoo