Ny norsk skandal – 17 500 utan återbäring

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Heiko Junge/AP/TT
Skatteetatens generaldirektör Hans Christian Holte. Arkivbild.

Norska motsvarigheten till Skatteverket, Skatteetaten, har missat att betala tillbaka pengar till tusentals personer som har rätt till skatteåterbäring, rapporterar NRK.

Myndigheten bekräftar för mediebolaget att den upptäckt 17 500 sådana fall. Det rör sig om personer som tvingats betala tillbaka bidrag till myndigheten Nav, som bland annat hanterar socialförsäkringssystemet, men som i sin tur inte fått igen den skatt de betalat på bidragsinkomsterna.

Det är först efter att NRK ställt frågor om detta som Skatteetaten upptäckt sitt misstag, enligt mediebolaget.

– Det är mycket beklagligt att vi inte har lyckats göra korrekta skatteuträkningar för dem det här gäller. Vi kommer nu att rätta till detta så fort som möjligt, säger Skatteetatens generaldirektör Hans Christian Holte till NRK.

Skatteetaten förklarar misstaget med att man i de aktuella fallen missat att man fått in upplysningar från Nav om återbetalade bidrag.

En del av de 17 500 fallen berör personer som dessutom kan ha fått felaktiga återbetalningskrav från Nav. Skandalen uppdagades tidigare i år då det blev känt att myndigheten sedan 2012 feltolkat reglerna för hur sjukpenning och andra bidrag kan tas med till andra länder i Europa.

Totalt kan 2 400 personer ha fått felaktiga återbetalningskrav på grund av feltolkningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge