Malmö

Fler danska shoppare hittar till Malmö

Av: 

Robert Rosén

Handlarna i centrala Malmö vittnar om en ökad dansk turism.
Handlarna i centrala Malmö vittnar om en ökad dansk turism.

NYHETER

Smågodis, inredning och mode.

Där är några av de populäraste artiklarna när danskarna kommer till Malmö för att shoppa.

– Många säger att det är mer danskar nu än innan, berättar Pia Sandin, VD för Malmö Citysamverkan.

Den svaga svenska kronan har lett till att det från och med årsskiftet kommer bli dyrare att köra över Öresundsbron. Valutautvecklingen i Sverige och Danmark märks även av när det handlar om danska besökare i Malmö.

Alltfler danskar handlar nämligen i staden.

– Jag har ingen konkret statistik över antalet dagsbesökare eller någon omsättning i kronor, utan mer en generell bild av när vi haft samtal med våra medlemmar och stämt av hur det känns ute i butikerna, säger Pia Sandin, VD på Malmö Citysamverkan.

– Många säger att det är mer danskar nu än innan. Det är en väldigt viktig målgrupp för dem och därmed för oss.

Ökat senaste året

För drygt tio år sedan kom en stor våg av danska turister till Malmö, då förhållandet mellan landets valutor likt i dag var stor.

– Det mattades av litegrann men höll sig ändå på en hyfsad nivå. Så grundnivån är numera högre än den var innan 2008/2009, men den här höjningen skulle jag vilja säga har pågått i ett och ett halvt år. Sen har den ökat ytterligare nu under sommaren och hösten, säger Pia Sandin.

Förutom att det i dag är billigt för danskarna att åka till Sverige och handla lyfts även det förändrade synsättet på Malmö, som i dag ses som en dagsutflykt för många i Köpenhamnsområdet, fram som ett stort skäl till ökningen av danska turister i staden.

Pia Sandin, VD för Malmö Citysamverkan.

Inredning och mode populärt

I vilken utsträckning det påverkar julhandeln i Malmö är dock för tidigt att säga, men däremot var helgens julstart den mest besökta på flera år.

Danskarna som besöker Malmö kan kategoriseras in i två olika grupper. Det rör sig dels om de mindre grupperna som ofta består av par.

– De är väldigt pålästa och har gjort mycket research innan det kommer för för att handla. Då handlar de väldigt mycket inredning och design. De drar sig inte för att köpa stora saker som möbler, men de kan även köpa mindre artiklar. De är ganska varumärkesdrivna vad gäller design och mode.

Den andra stora gruppen av danskar är de som åker på dagsutflykt och då ofta åker iväg i större grupper, likt hela familjer. Generellt sett gör de mindre inköp i handeln.

Danskar gillar det svenska smågodiset.

”Svenska smågodiset är uppskattat”

– Konsumtionen i den kategorin är mer upplevelsen. Man äter gott och köper lite mindre saker. Det är inte lika planerat utan man ser något i en butik eller ett skyltfönster och köper det med sig.

Förutom mode och inredning vittnar Pia Sandin om att service och tjänster likt tandläkare och optiker är populära bland de danska besökarna. Även godis handlas det mycket av bland turisterna från andra sidan sundet.

– Vi vet att godis är väldigt uppskattat bland danskar. Jag tror de har någon slags sockerskatt, så det svenska smågodiset är uppskattat.

Kursen för en dansk krona står i dag på 1,4850 svensk krona hos Forex.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket höjs priset för Öresundsbron

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Svenska kronan

Danmark

Dagligvaruhandel

Inredning

Mode

Design