33-åring häktad för våldtäkt i Stockholm: Unikt fall

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan var på väg hem efter en taxifärd när en man överföll och utsatte henne för en våldtäkt.

Efter en knapp månad fick polisen ett genombrott i utredningen och kunde gripa en 33-årig man i ärendet som av källor beskrivs som “unikt”.

– Han kunde gripas efter intensivt spanings- och utredningsarbete, säger en källa till Aftonbladet.

Larmet om våldtäkten i närheten av Frescati i Stockholm nådde polisen klockan 02.15 natten till lördagen den 2 november.

Enligt tidiga uppgifter till Aftonbladet hade kvinnan promenerat hemåt efter en taxifärd när hon plötsligt blev indragen i en dunge. Där ska mannen, i skydd av vegetationen, ha utsatt henne för strypgrepp och våldtagit henne. Hela förloppet pågick i 45 minuter, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt.

Foto: STEFAN MATTSSON
Kronobergshäktet i Stockholm. Obs: Arkivbild.

”Ärendet är unikt”

Källor beskriver händelsen som en bekräftad överfallsvåldtäkt. Ärendet uppges präglas av omständigheter som skiljer sig från merparten av andra ärenden i samma brottskategori.

– Det här är ärendet är unikt ur många perspektiv, säger en källa till Aftonbladet.

Efter 19 dagar fick utredningsgruppen på Citypolisen i Stockholm ett genombrott – och en 33-årig man kunde anhållas i sin frånvaro den 22 november.

Tre dagar senare lyckades polisen gripa honom tidigt på morgonen i måndags och mannen kunde föras till polisens arrest på Norrmalm i Stockholm.

I torsdags ställdes mannen inför häktningsdomaren i Stockholms tingsrätt – som beslutade att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Han häktades också misstänkt för rån efter att ha stulit kvinnans mobiltelefon i samband med dådet.

– Han är häktad och jag kan väl säga att jag håller med om tingsrätten som bedömde det som sannolika skäl, säger åklagaren och förundersökningsledaren Daniel Strand på City åklagarkammare i Stockholm.

”Locket på”

Både polis och åklagare är mycket förtegna om händelsen i övrigt.

– Det är locket på. Utredningen är fortfarande i sin linda, säger Daniel Strand.

Varken polis eller åklagare vill gå in på hur man kunde få fatt i den häktade mannen. 

– Det handlar om intensivt spanings- och utredningsarbete, säger en källa.

Dagen efter våldtäkten vid Frescati ägde ett annat misstänkt sexualbrott rum i samma område. Det ärendet klassades senare om till ett sexuell ofredande, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Det finns inget som helst samband mellan de här ärendena, säger kammaråklagare Daniel Strand.

Aftonbladet har inte lyckats nå den häktade mannens offentliga försvarare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt

Stockholm

Brott

Rån

AB Voice