USA och Nordkorea sägs mötas i Sverige i helgen

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Förhandlingar mellan Nordkorea och USA ska återupptas.

De kan inledas redan i helgen – i Sverige.

Nyhetsbyrån Yonhap uppger att Nordkoreas huvudförhandlare redan köpt en enkelbiljett till Stockholm.

Nordkoreas huvudförhandlare Kim Myong Gil ska redan i dag flyga till Stockholm, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, och han tycks inte ha köpt någon returbiljett.

Både USA och Nordkorea har bekräftat att samtalen ska återupptas, med förhandlingar på arbetsgruppsnivå. Nordkorea har därefter hävdat att en ”preliminär kontakt” ska ske på lördag.

1 av 2 | Foto: KCNA
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Avfyrat ny typ av missil

Läget ha varit låst sedan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un träffades i Vietnam i februari utan att komma fram till något avtal. Nu äger de rum mot bakgrund av att Nordkorea just har avfyrat en ny typ av ballistisk missil från en ubåt. Den avfyrades natten mot i onsdags och landade i vattnet innanför gränsen för Japans ekonomiska zon.

USA:s president Donald Trump har hittills inte kommenterat uppskjutningen, men såväl amerikanska UD som EU och Japan har fördömt testet och uppmanat Nordkorea av avstå från provokationer.

1 av 2 | Foto: KCNA / TT
En av bilderna som Nordkorea släppte efter uppskjutning.

Inte första gången

Hela syftet med samtalen är att Nordkorea ska avveckla sitt kärnvapenprogram. Som motbud vill Nordkorea att USA lättar på sanktionerna mot landet.

Det är inte första gången som ländernas representanter möts i Sverige. Senast i januari hölls ett hemligt möte här. Andra mötesplatser som har nämnts för det kommande mötet är Nordkoreas huvudstad Pyongyang och gränsbyn Panmunjom.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA

Kärnvapen

Stockholm