Fortsatt inställda operationer i Uppsala

Alla planerade operationer och slutenvård ställs in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala även under torsdagen och fredagen, uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Osäkerheten kring leveranserna har såklart skapat påfrestningar för personalen men vi måste prioritera patienterna, säger Göran Günther, chefsläkare Akademiska sjukhuset.

Orsaken är bristen på sjukvårdsmaterial – en situation som pågått sedan i förra veckan.

Under torsdagen och fredagen ställs ytterligare operationer in på Akademiska.

Hela region Uppsala befinner sig i stabsläge och sen i fredags har Akademiska sjukhuset ställt in alla planerade operationer och slutenvård.

– Sjukhuset står inte helt stilla men vi har behövt prioritera så att vi kan hantera akuta fall, säger Göran Günther, chefsläkare Akademiska sjukhuset.

Övrig vård fungerar som vanligt och de patienter som berörs kommer att kontaktas.

”Aldrig varit med om något liknande”

Sjukhuset gick upp i stabsläge i onsdags förra veckan och personalen har sedan dess varit tvungna att prioritera vilka operationer som ska genomföras. 

– Läget är fortfarande instabilt. Jag har arbetat inom vården i 30-40 år och har aldrig varit med om något liknande, säger Göran Günther.

Sjukhuset får dagligen leveranser. Men det finns ingen information om vad som finns i de lastpallar som kommer från distributören.

– Det är väldigt mycket som saknas, allt från engångshandskar till artiklar som behövs vid operationer. Det ändras från dag till dag. Det handlar om tusentals artiklar som saknas, det här medför stora problem, säger Göran Günther.

Akademiska sjukhuset försöker nu vända sig till andra leverantörer för att få de produkter som behövs.

– Vi vänder på alla stenar för att få det här att fungera, säger Göran Günther. 

Det finns i dagsläget ingen siffra på hur många patienter som berörs. 

– Jag kan inte säga när vi kan återgå till det normala men vi jobbar intensivt, säger Göran Günther.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Publisert:

LÄS VIDARE