Så ska Sverige få medicinen att räcka: ”Närmsta veckorna avgörande”

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-07-02

Sverige fick en begränsad mängd coronamedicin – när USA köpt upp hela världsutbudet.

Nu måste landets lager räcka i tre månader.

– Det är väldigt osolidariskt av Trump, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

USA köpte upp hela världsutbudet av medicinen remdesivir.

USA har köpt upp hela världens lager av medicinen remdesivir som används för coronapatienter – fram till september. Då får Sverige nöja sig med en donation från läkemedelsföretaget Gilead som tillverkar medicinen.

"Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna", skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl till TT.

"Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen.”

Togs fram mot ebola

Remdesivir, som tar sex till nio månader att tillverka, togs först fram som en ebolamedicin.

– Sedan har man upptäckt att det fungerar på covid-19-patienter och då blir volymen gigantiskt mycket större, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne som har en central roll i att fördela donationen över landet.

– Vi kommer att befinna oss i ett annat läge kanske redan om ett år eller så när det kommer att finnas ordentlig tillgång, så det är just nu som det är stramt. Men att Trump då köper upp det som finns tycker jag är väldigt osolidariskt.

”Närmsta veckorna avgörande”

Just nu är det svårt att förutse hur länge donationen som kommit in kommer att räcka.

– Det är sekretessbelagt hur stor den är men det är en begränsad mängd. Vi har ju också färre fall i pandemin hela tiden så det är svårt att svara på hur länge det räcker, säger Maria Landgren.

– Håller vi oss på den nivån som vi har nu eller att det går ner så har vi en situation men blossar det upp igen med många sjuka då har vi en annan situation så vi får använda remdesivir ansvarsfullt, lära oss under tiden och hoppas att det räcker tills det finns tillräckligt i Europa.

Hoppas på EU-stöd

– Vi försöker använda produkten på ett ansvarsfullt sätt och lära oss mer om vilka patienter som har mest nytta av det och det kommer vi kunna göra nu när vi får möjlighet att använda remdesivir. Så de närmsta veckorna tror jag blir avgörande för att se hur länge det vi har fått räcker.

I oktober öppnar marknaden för medicinen igen. Då hoppas Maria Landgren att Sverige med EU:s hjälp kan ge sig in i budgivningen.

– Sverige har tidigt sagt att man vill vara med i en EU-upphandling när det kommer till remdesivir och den pågår också och där hoppas jag att Europa kan vara en stark köpare av remdesivir som kan mäta sig med USA, säger hon.

President Donald Trump talar i Vita husets rosenträdgård.

PODD Corona - om antikroppar och T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen