Liam, 17, ertappades utan giltig bussbiljett

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Liam Granholm, 17, hann precis med bussen när han skulle hem till sin tjej.

Men resan blev betydligt dyrare än vad han tänkt sig.

Han trodde den var gratis – och fick betala 1 528 kronor.

Den 1 maj blev det dyrare att åka fast utan biljett på UL-bussarna.
Foto: Adelina Storkaas
Den 1 maj blev det dyrare att åka fast utan biljett på UL-bussarna.

Inte ens varannan resenär har en giltig biljett på bussen nu för tiden, enligt UL:s beräkningar.

– Det är i stort sett 60 procent fler som åker än som betalar, sa Helena Klange, presschef för UL, till Aftonbladet för ett par dagar sedan.

Liam Granholm, 17, är en av dem som åkt utan biljett. Men det var inte av snålhet, berättar han.

Bot på 1 500 kronor

– Jag hade bråttom och sprang bara på bussen direkt, så hann inte se skylten. Vi ungdomar går inte direkt in på UL-appen innan och kollar vad som gäller. Det man hör går man efter, vilket kanske är dumt men det är så det funkar. Alla tror att det är gratis eftersom man går på där bak. Det borde stå kontrollanter där man kliver på eller finnas maskiner så att man kan blippa sitt kort. Det känns konstigt att man ska behöva skaffa en app om man har reskassa.

Samtidigt är han kritisk till att UL-kontrollanterna som gav honom en bot inte höll avstånd och ifrågasätter varför boten höjts under coronakrisen. Den 1 maj höjdes den från 1 200 till 1 500 kronor.

– Det tycker jag är konstigt eftersom det är många som förlorar sina jobb eller får sänkt lön just nu.

Foto: Läsarbild/Liselotte Johnsson
Sex av tio åker utan biljett på UL-bussarna.

Tekniken saknas

Enligt Helena Klange, presschef för UL, har dock inte nivån på boten förändrats på grund av pandemin.

– Det var ett förslag som var beslutat sedan tidigare. Vi höjde för att ha samma nivå som Stockholm och att den här pandemin kom har ju egentligen inte någonting att göra med nivån på boten.

Att UL inte installerat blippmaskiner för resenärer med reskassa beror på tekniken. Dagens blippmaskiner är kopplade till systemet som sitter där fram så det har inte gått, enligt Klange.

– Vi har varken haft den fysiska maskinen eller den tekniska lösningen. Det är klart att vi ser en framtid där det är möjligt att blippa sitt kort där bak och på stolpar på stationerna. Det är något som vi diskuterar. Men då kan vi även behöva andra bussar så att det inte blir trångt att gå på och av bussen.

Har ni varit tillräckligt tydliga med att det inte är gratis att åka buss nu?

– Ja, det har vi verkligen. Det hade säkert gått att göra det på ett annat sätt och bättre, men det har inte gått att missta att man behöver en giltig biljett.

Publicerad:

LÄS VIDARE