Domstol: Nej till nedstängning i Katalonien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Katalansk polis säger till en kvinna att det är obligatoriskt att bära munskydd. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Katalansk polis säger till en kvinna att det är obligatoriskt att bära munskydd. Arkivbild.

Katalanska myndigheter får inte införa de strikta åtgärder som meddelats för staden Lleida och sju andra orter med anledning av det stigande antalet coronavirusfall, enligt ett spanskt domstolsbeslut.

Regionens president uppmanar ändå invånarna att följa åtgärderna.

De fler än 200 000 invånarna i Lleida med omnejd beordrades under helgen att stanna i sina hem. Åtgärden stoppas nu av en spansk domstol som har kommit fram till att den regionala regeringen med de nya reglerna har överskridit sina befogenheter.

"Det som föreslagits i dag går långt bortom en enkel rörelsebegränsning och påverkar allvarligt konstitutionellt erkända rättigheter", skriver domaren Elena García-Muñoz Alarcos i domen där hon avvisar den regionala regeringens beslut.

Ny förordning

Kataloniens regionpresident Quim Torra uppmanar invånarna i området att följa de strikta åtgärderna och stanna hemma, eftersom det enligt honom är omöjligt att acceptera domarens beslut på grund av riskerna. Han lägger till att hans regionala regering i dag ska godkänna en ny förordning för att hantera det växande antalet fall i regionen.

Alba Vergés, hälsominister i Kataloniens regionparlament, uppger att myndigheterna arbetar på sätt att lösa den rättsliga frågan, och poängterar vikten av restriktionerna.

– Vi skulle inte ha vidtagit dem om de inte var absolut nödvändiga, säger hon i radio, och uppmanar invånarna att stanna hemma trots det nya beskedet.

Hårt drabbat land

Invånarna kommer inte att få lämna det aktuella området, som isolerades från resten av den autonoma regionen den 4 juli, om de inte har särskilda anledningar, till exempel att åka till jobbet.

Över 28 000 coronasmittade människor har rapporterats döda i Spanien, som är ett av de länder i Europa som har drabbats värst av coronavirusets framfart.

I slutet av juni lättade landet på restriktionerna då smittspridningen verkade vara under kontroll. Men som en följd av nya utbrott på flera håll i landet har flera regionala myndigheter vidtagit åtgärder för att bromsa spridningen. På en del håll har det blivit obligatoriskt att bära munskydd inomhus och utomhus. I resten av landet är det obligatoriskt med munskydd bara om man inte kan hålla 1,5 meters avstånd till andra.

Publicerad:

LÄS VIDARE