Här startar antikroppstester i höst

Av: TT

Publicerad:
Flera regioner planerar att starta upp antikroppstester för allmänheten under hösten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Flera regioner planerar att starta upp antikroppstester för allmänheten under hösten.

Flera svenska regioner planerar att dra i gång antikroppstest för allmänheten i höst. I sommar ligger fokus på att testa vårdpersonal och ta fram rutiner för testerna. Samtidigt får regionerna nu nya riktlinjer för hur testresultaten ska tolkas.

I dagsläget är det bara region Stockholm och region Uppsala som erbjuder allmän provtagning för att se om man har antikroppar mot covid-19 och Stockholm är hittills den enda regionen där provtagningen är gratis. I Uppsala har regionen börjat släppa provtagningsplatser löpande via internetbokning och i Örebro har man successivt börjat med att erbjuda även antikroppstester från och med vecka 27.

Majoriteten av de svenska regionerna har dock ännu inte satt någon tidsplan för när antikroppstestning för allmänheten kan vara i gång, enligt det avtal som Sveriges Kommuner och Regioner slöt med staten den 11 juni. Några av regionerna har spikat sensommaren och hösten som startdatum.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten, säger att ambitionen är att en bredare testning för allmänheten ska kunna vara på plats under sensommaren eller hösten. En hög belastning i sjukvården under sommaren gör det svårt att starta tidigare än så.

FHM ger nya råd

Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen sina uppdaterade råd om hur testen ska tolkas, vilket kan underlätta för regionerna. Fortsatt gäller att personer med påvisade antikroppar ska följa myndigheternas allmänna råd, men det bedöms som möjligt att träffa personer i riskgrupper.

Det kan underlätta för regionerna när de ska planera kommande antikroppstester för allmänheten. Det är också viktigt för att kunna bedöma vårdens behov, menar Jan Kilhamn, stabschef för regional särskild sjukvårdsledning inom Västra Götalandsregionen.

– Antikroppstester är intressanta på befolkningsnivå och kan hjälpa oss att dimensionera vården i höst och i vinter. Men på individnivå är det svårt att säga vad det innebär, sade Jan Kilhamn till TT före Folkhälsomyndighetens nya råd.

Just nu utreder regionen om testen ska genomföras i egen eller privat regi. Planen är att starta i september. Det blir dock inte gratis som i Stockholm, avgiften har bestämts till 160 kronor av hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det är viktigt att man har en kedja som fungerar hela vägen från provbokning och analys till att svara på allmänhetens frågor om deras testresultat innan man drar i gång, säger Jan Kilhamn.

Flera regioner på gång

Andra regioner som planerar antikroppstester i höst är bland andra region Gävleborg, Östergötland och Jönköping. I Jönköping, liksom många andra regioner, ligger fokus på att testa hälso- och sjukvårdpersonal under sommaren och skala upp testerna för aktiv smitta, de så kallade PCR-testerna.

"Vi är säkra på att vi har en bra testmetod, där en viss nivå på antikroppar resulterar i ett positivt svar. Men vilket skydd och hur långvarigt det är vet vi ännu inte", säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN