Kaoset på apoteken – slut på handsprit

Oron för en coronaepidemi i Sverige märks nu hos apoteken.

Hos flera av de stora kedjorna är handsprit och munskydd helt slut.

– Jag kan inte minnas att det hänt tidigare, säger Andreas Rosenlund, presschef på Kronans apotek.

Den som nu börjar oroa sig på allvar för corona och vill köpa upp sig på handsprit och munskydd är sent ute.

I Italien, som är det europeiska land som drabbats hårdast av coronaviruset, har munskydd och handsprit sålt slut på många apotek och butiker, som Svenska Dagbladet rapporterat. Nu sinar också de svenska apotekens lager och på flera av de största kedjorna är båda produkterna helt slut.

– Vi har i princip helt slut på handsprit. Det är möjligt att det finns någon enstaka förpackning kvar på något apotek. Munskydden är också slut och vi ser också en ökad efterfrågan på febernedsättande och smärtstillande, säger Andreas Rosenlund, presschef på Kronans apotek.

Både handsprit och munskydd är slut hos flera stora apotekskedjor.
Både handsprit och munskydd är slut hos flera stora apotekskedjor.

Rekordförsäljning av handsprit

På statliga Apoteket AB, landets största apotekskedja, har man också slut på munskydd och handsprit. Januari och februari har varit rekordmånader.

– Vi har sålt dubbelt så mycket handsprit och munskydd jämfört med samma period förra året, säger Magnus Frisk, pressansvarig.

På grund av den stora efterfrågan både i Sverige och andra länder har leverantörerna haft svårt att få fram produkterna.

– Jag kan inte minnas att det hänt tidigare, säger Andreas Rosenlund på Kronans apotek.

Leveranser på väg

Men för den som är sent ute med att skydda sig mot ett större coronautbrott har apoteken ändå lugnande besked. Handsprit är snart tillbaka i lager.

Apoteket AB får in mer handsprit redan under veckan, medan munskydden kommer i mitten av mars. Fast just munskydden riskerar att invagga folk i en falsk trygghet, varnar Magnus Frisk.

– Där vill jag påminna om att de munskydd vi säljer inte skyddar mot virus. De är gjorda för att minska risken att den som har munskyddet inte ska smitta andra.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE