Coronapandemin

”Tror inte på ett stort utbrott i Sverige”

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om coronaviruset

Av: 

Nivette Dawod

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Spridningen av coronaviruset i Italien och Iran oroar.

Men svenska myndigheter tror inte att det blir ett stort utbrott inom Sverige.

– Vi har testat nära 200 misstänkta fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten är under hårt tryck i dessa tider, inte minst efter att Iran och Italien fått en relativt stor spridning av det nya viruset covid-19. För att svara på alla frågor om coronaviruset kallade de till en gemensam pressträff med Socialstyrelsen vid lunchtid på onsdagen.

Folkhälsomyndigheten bedömer att utbrottet i Iran är mest oroande, eftersom man exporterat många fall från landet till andra länder. I Sydkorea är spridningen stor kring en specifik kyrka. Situationen i Kina börjar lugna ner sig, säger Anders Tegnell. Där har fokuset varit stort vid staden Wuhan och Hubeiprovinsen, andra regioner har inte haft samma spridning.

I Sverige tror man inte på en stor allmän spridning.

– Nu har vi en väldigt bra beredskap och arbetssätt för att hantera fall. Vi har också testat nästan 200 misstänkta fall, regionerna gör ett fantastiskt arbete med att hitta personerna och labben har kunnat avskriva fallen, säger Anders Tegnell.

Myndigheten får många frågor om hur man ska tänka vid resor till andra länder.

Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om beredskapsläget i Sverige med anledning av coronaviruset.

”Vi gör som de flesta länder gör”

– Vi har en nära dialog med Swedavia, Transportstyrelsen och UD. Vi gör som de flesta länder gör, vi har ett bra system för att informera på flygplatserna. Har man minsta symptom inom närmsta dagarna ska man ringa 1177, och inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Anders Tegnell.

– Vi har diskuterat screening när man kommer hit (efter resa), men kommit överens om att det inte är nödvändigt. Det är viktigt att inte binda upp sjukvårdsresurser där det inte behövs.

Antalet smittade i Sydkorea har ökat, liksom i Iran och i Italien.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att den myndighetens uppdrag är att samarbeta med regionerna och deras beredskap för att stoppa smittan.  En del är att se till så att sjukvården har tillräckligt material.

– Vi försöker också stödja och uppmana regionerna att skapa kontinuitet i varor och leveranser kring personlig skyddsutrustning. Det är en utmaning, den globala efterfrågan är stor, säger hon.

På en fråga under pressträffen försäkrar hon att det finns tillräckligt många vårdplatser i Sverige. Hon vill dock inte gå in i detalj på hur de ser ut för varje region.

– Kapaciteten är i paritet med befolkningsmängd, säger Johanna Sandwall på en fråga som handlar om uppgiften från Socialstyrelsen att det finns resurser för 1400 vårddygn.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos Apohem.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Därför svarar inte Region Jönköping på frågor om smittade kvinnan

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Iran

Wuhan

Anders Tegnell

Socialstyrelsen

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten