”Tror inte på ett stort utbrott i Sverige”

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om coronaviruset

Spridningen av coronaviruset i Italien och Iran oroar.

Men svenska myndigheter tror inte att det blir ett stort utbrott inom Sverige.

– Vi har testat nära 200 misstänkta fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten är under hårt tryck i dessa tider, inte minst efter att Iran och Italien fått en relativt stor spridning av det nya viruset covid-19. För att svara på alla frågor om coronaviruset kallade de till en gemensam pressträff med Socialstyrelsen vid lunchtid på onsdagen.

Folkhälsomyndigheten bedömer att utbrottet i Iran är mest oroande, eftersom man exporterat många fall från landet till andra länder. I Sydkorea är spridningen stor kring en specifik kyrka. Situationen i Kina börjar lugna ner sig, säger Anders Tegnell. Där har fokuset varit stort vid staden Wuhan och Hubeiprovinsen, andra regioner har inte haft samma spridning.

I Sverige tror man inte på en stor allmän spridning.

– Nu har vi en väldigt bra beredskap och arbetssätt för att hantera fall. Vi har också testat nästan 200 misstänkta fall, regionerna gör ett fantastiskt arbete med att hitta personerna och labben har kunnat avskriva fallen, säger Anders Tegnell.

Myndigheten får många frågor om hur man ska tänka vid resor till andra länder.

Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om beredskapsläget i Sverige med anledning av coronaviruset.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om beredskapsläget i Sverige med anledning av coronaviruset.

”Vi gör som de flesta länder gör”

– Vi har en nära dialog med Swedavia, Transportstyrelsen och UD. Vi gör som de flesta länder gör, vi har ett bra system för att informera på flygplatserna. Har man minsta symptom inom närmsta dagarna ska man ringa 1177, och inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Anders Tegnell.

– Vi har diskuterat screening när man kommer hit (efter resa), men kommit överens om att det inte är nödvändigt. Det är viktigt att inte binda upp sjukvårdsresurser där det inte behövs.

Antalet smittade i Sydkorea har ökat, liksom i Iran och i Italien.
Antalet smittade i Sydkorea har ökat, liksom i Iran och i Italien.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att den myndighetens uppdrag är att samarbeta med regionerna och deras beredskap för att stoppa smittan.  En del är att se till så att sjukvården har tillräckligt material.

– Vi försöker också stödja och uppmana regionerna att skapa kontinuitet i varor och leveranser kring personlig skyddsutrustning. Det är en utmaning, den globala efterfrågan är stor, säger hon.

På en fråga under pressträffen försäkrar hon att det finns tillräckligt många vårdplatser i Sverige. Hon vill dock inte gå in i detalj på hur de ser ut för varje region.

– Kapaciteten är i paritet med befolkningsmängd, säger Johanna Sandwall på en fråga som handlar om uppgiften från Socialstyrelsen att det finns resurser för 1400 vårddygn.

 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE