Folkets Park föreslås bli stort vinterland

Förslaget att förvandla Folkets Park har fått inspiration av anläggningen i Österrike.
Förslaget att förvandla Folkets Park har fått inspiration av anläggningen i Österrike.

Folkets Park kan förvandlas till ett stort vinterland.

Blir förslaget verklighet ska besökare kunna åka skridskor genom hela parken.

– Från politiken har vi satt som villkor att det investeras genom sponsring, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

När tekniska nämndens arbetsutskott i Malmö samlades på tisdagen behandlades förslaget ”Vinteräventyr i Folkets Park”, vilket Sydsvenskan var först att skriva om.

Med inspiration från Wiener Eistraum i Wien – en 9 000 kvadratmeter stor anläggning mitt i Österrikes huvudstad – har fastighets- och gatukontoret tagit fram ett förslag om att skapa ett unikt vinterarrangemang i Folkets Park. För att möta besökstrycket i parken vintertid menar man att parken måste göras mer levande.

I beslutsunderlaget går det att läsa att hela Folkets Park ska förvandlas till ett vinterland där den befintliga isbanan utökas med tillfälliga anläggningar och möjlighet att åka skridskor genom hela parken.

”Hade betytt väldigt mycket”

– Idén är jättepostitiv. Det handlar om ett större vinterland än det vi redan har i Folkets Park. Det kommer börja tidigare och vi ska ha det i hela parken istället för en del av parken som i dag, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Om vinterlandet blir verklighet tror han att det hade haft stor effekt på både Malmöborna och besökarna.

– Jag tror det hade betytt väldigt mycket. Jag säger alltid det: Våra ungar är det viktigaste vi har. Barnens möjlighet och tillgång till fritidssysselsättning under loven och när man går i skolan är oerhört viktig, både för den sociala sammanhållningen men på längre sikt även för vårt väl och ve, säger Schönström och fortsätter:

– Sen är det klart att jag tror att alla såna här arrangemang lockar nya besökare. Det blir väldigt positivt även för människor från övriga delar av landet och övriga världen som vill besöka vår stad.

Jätteanläggningen Wiener Eistraum är belägen mitt framför stadshuset i Wien.
Jätteanläggningen Wiener Eistraum är belägen mitt framför stadshuset i Wien.

Att ge möjlighet till att åka skridsko genom hela parken är någonting som dessutom öppnar upp för hockey, curling och konståkning i parken såväl på dag- som kvällstid.

Beslutet från nämndens arbetsutskott blev att man ska starta en närmare utredning för att få in sponsorer i projektet, för att kunna finansiera satsningen.

– Det återstår att se alla detaljerna och även budgeten för det. Från politiken har vi satt som villkor att det investeras genom sponsring, säger Schönström.

Sponsringen är ett måste för att vinterlandet ska bli verklighet.

Prislapp ännu okänd

– Vi har redan massa arrangemang i staden som kostar mycket pengar. För att vi ska kunna ha höga ambitioner i fortsättningen krävs det att vi hittar annan investering än vad vi har i dag.

Förvaltningen har nu fått i uppdrag att utforma ett förslag för exakt hur parken kommer se ut under vintern samt återkomma med kostnaden för det hela.

– Utifrån den prislappen kan vi se hur mycket vi behöver ha sponsrat och kan ta fram olika förslag på sponsringspaket. Då påbörjar vi processen.

Planen är att ”Vinteräventyr i Folkets Park” ska öppna upp den 29 november 2020, då första advent infaller, och att evenemanget sedan fortgår fram till den sista veckan i februari 2021.

I beslutsunderlaget har man beräknat att vinterlandet kommer locka 80 000 besökare.

Folkets Park på Möllan kan få ett helt nytt utseende vintertid.
Folkets Park på Möllan kan få ett helt nytt utseende vintertid.
Publisert:

LÄS VIDARE