Cancerfonds Facebook stängdes ner

avClaes Olsson

För en vecka sedan publicerade Cancerrehabfonden en ny annons på Facebook. Kort därefter blev deras sida nerstängd och pågående insamlingar stannade då av.

– Vi är förtvivlade. Det är cancerdrabbade som blir lidande. Vi har förlorat tusentals kronor på det här, säger fondens generalsekreterare Eva Hansen.

En vecka har gått sedan Cancerrehabfondens Facebooksida stängdes ner på oklara grunder. Fonden erbjuder rehabilitering och stöd till cancerdrabbade vuxna och barn.

De hade precis laddat upp en ny annons med cancerdrabbade mödrar i fokus inför Mors dag. Därefter gick det inte längre att nå sidan och pågående Facebookinsamlingar inaktiverades.

– Vi har närmare 13 000 följare och nu förlorar vi stora pengar som hade kunnat hjälpa fler. Vi har massor av Facebookinsamlingar som pågår. Vi är förtvivlade. Det är cancerdrabbade som blir lidande av det här, säger Eva Hansen, generalsekreterare för Cancerrehabfonden.

1 av 3 | Foto: Cancerrehabfonden
En del av annonsen som publicerades.

Får ingen information

Nedsläckningen kom som en chock och efter en vecka hade de fortfarande inte fått något svar på varför.

– Vi fick inte höra något mer än att de arbetar med saken. Vi hade lagt upp en bild på en mamma med sin bebis, där man ser barnet bakifrån. Vi tror att det har med den bilden att göra men vi får ingen information, säger Eva Hansen.

Facebooksidan är tillbaka

Aftonbladet hörde av sig till Facebook och deras svenska pr-partner Spotlight för att ta reda på varför. De lovade att återkomma, och redan dagen efter var sidan uppe igen. Varför den var nerstängd är det ingen som vet. Eva Hansen blev lättad men är samtidigt kritisk till den knapphändiga informationen från storföretaget.

– Med makt kommer ansvar. Det känns inte roligt att det är cancerdrabbade som blir lidande. Vi har förlorat tusentals kronor på det här. Ett så stort företag har ett ansvar och då känns det konstigt att stänga ner en välgörenhetssida, säger hon.

Pengarna som redan hade samlats in ska ha varit kvar men Eva Hansen menar att förlusten kommer från att insamlingarna har varit inaktiverade i en vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Facebook