Tangi kastades av tunnelbanan – på grund av regel som inte finns

avNicole Gustafsson, Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Tangi, 32, kastades av från tunnelbanetåg i Stockholm – tre gånger.

Anledningen: Han bar på en hopfällbar elsparkcykel.

Men SL har inte någon uttalad policy kring elsparkcyklar på sina tåg.

– Den informationen verkar inte bara vara otydlig för allmänheten utan även inom deras egen organisation, säger Tangi.

32-åriga Tangi från Råcksta i västra Stockholm har en elsparkcykel han ofta åker runt på. Den är ihopfällbar och därför smidig att ha med sig. Men eftersom den drivs på el kan den laddas ur, vilket var precis det som hände under torsdagskvällen.

Då vek han ihop sparkcykeln och gick till närmaste tunnelbanestation för att ta tåget hem.

Men plötsligt ropar chauffören i högtalarna.

– Han säger ”Du som precis klivit på med elsparkcykeln måste kliva av då det inte är tillåtet på denna linje”, berättar Tangi.

Eftersom han åkt tunnelbana med elsparkcykeln flera gånger och läst SL:s, Storstockholms lokaltrafiks, regler på hemsidan blev han förvirrad och gick fram till förarhytten för att fråga hur det låg till.

Till svar fick han höra att elsparkcykeln han bar under armen ”inte är ett tillåtet fordon”.

1 av 2

Kickades ut – en tredje gång

Han hoppade av och försökte med nästa tåg eftersom han tänkte att det kunde ha varit chauffören som var felinformerad.

– När det tåget kom frågade jag chauffören hur det stod till och om jag kunde hoppa på med den men då sa även den chauffören att det inte gick, berättar Tangi.

Tangi ringde då kundtjänst för att få lite klarhet i frågan men personen han pratade med sa att det måste ha skett ett missförstånd. Trots det fick han ändå inte åka med på nästa tåg.

– Jag blev upprörd. Där stod jag klockan 22 med en urladdad elsparkcykel och undrade hur ska jag ta mig till Råcksta från Farsta. Hade jag vetat att jag blivit utkastad hade jag kunnat planera annorlunda, säger Tangi.

Trafikförvaltningen: Finns ingen regel

På SL:s hemsida under sektionen ”Barncyklar och hopfällbar cyklar” står det: Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel.

Men trots det har Tangi avhysts tre gånger. Så hur ligger det egentligen till?

I ett mejl till Aftonbladet skriver Elin Lindström, presskommunikatör på Trafikförvaltningen: Rent generellt har vi inte någon uttalad policy kring hur vi ställer oss kring elsparkcyklar i nuläget eftersom frågan är så pass ny. Det innebär också att vi från trafikförvaltningens sida inte har gått ut med några direktiv till vår trygghetspersonal kring att de ska avhysa personer med elsparkcyklar.

1 av 2

Hur det kommer sig att passagerare ändå kan avhysas kan de inte svara på med hänvisning till att det är ”svårt att kommentera enskilda händelser”.

– Jag har förståelse för att något som det här kan hända i en så stor organisation som SL men det går inte att ha en avdelning som informerar viss information till konsumenten och sen en avdelning som säger något helt annat, säger Tangi och fortsätter:

– Inför man en regel som denna borde man göra det på ett schysstare sätt. Den här informationen verkar inte bara vara otydlig för allmänheten utan även inom deras egen organisation.

Publicerad: