Gävle

Liam, 14, rånades vid brutalt överfall – förövarna filmade misshandeln

Av: 

Sandra Killgren

NYHETER

Liam, 14, hade precis mött upp sina vänner när han blev brutalt överfallen och rånad.

Misshandeln filmades av förövarna som tvingade till sig både tröja och mobil innan Liam lämnades kvar på marken i decemberkylan.

– Jag drömmer fortfarande mardrömmar och är rädd för att det ska hända igen, säger 14-åringen.

Kvällen innan julafton hade Liam bestämt sig för att träffa några tjejkompisar i Sätra centrum i Gävle. Mötet tog dock en abrupt vändning när två ungdomar sparkar ner honom bakifrån, något som Arbetarbladet var först med att berätta om.

– Jag blev chockad. De sparkade, slog och tog telefonen som jag fick av min syster i födelsedagspresent, säger Liam.

Drygt sex månader har passerat sedan attacken, men otäcka minnen dröjer sig kvar. För Aftonbladet berättar Liam att han då och då har mardrömmar om rånet.

– Ibland drömmer jag att allt händer igen. Att de sparkar och slår mig, säger han.

”Varför gör de så här?”

Trots att angriparna hotade med att leta upp Liam om han gick till polisen, anmälde han händelsen. Enligt den ska gärningsmännen ha fortsatt att dela ut sparkar och slag medan 14-åringen låg på marken.

– Det gjorde ont och jag tänkte bara: ”Varför gör de så här?”, säger Liam.

Överfallet dokumenteras av den ena förövaren som ska ha plockat fram en mobiltelefon och filmat.

Polisen har senare beslagtagit en telefon med videoklippet och i förundersökningen har ljudet från klippet blivit transkriberat. Det framkommer att Liam vid flera tillfällen har bett om ursäkt för att ha umgåtts med en av tjejerna, som ska ha varit tillsammans med en av angriparna. Därefter tvingades han ned på knä för att skälla som en hund och låta som en katt.

– Det gjorde mig arg samtidigt som jag fick ångest, säger Liam.

”Chockad och ledsen”

Innan gärningsmännen försvinner från platsen ska de ha tvingat Liam att ge ifrån sig både mobil och märkeströja. Liam har sedan lämnats ensam kvar på marken.

– Jag ligger kvar där ett tag innan jag orkar resa mig upp, säger 14-åringen.

Efter en halvtimmes promenad i minusgrader, utan kläder på överkroppen, kommer Liam hem. Strax före klockan tre på söndagsnatten möter han mamma Helena i hallen. När hon får veta vad sonen har råkat ut för ringer hon till polisen som åker ut till lägenheten.

– Jag blev chockad och ledsen men också glad över att Liam kom hem levande. Det kunde lika gärna ha varit att polisen kom för att berätta att han var död, säger Helena.

Knappt en månad senare blir Liam kallad till polisförhör. Han kan då uppge namnet på en av gärningsmännen och i ett senare förhör minns han även den andre. De utpekade förövarna, som båda är i 15-årsåldern, blir kallade till förhör och delges misstanke om rån och övergrepp i rättsak.

”Bröt ihop och fick lämna salen”

I fredags ställdes de två misstänkta pojkarna inför rätta i Gävle tingsrätt. Liam närvarande inte, men ett 50 minuter långt videoförhör med honom spelades upp på skärmarna.

Helena var däremot kallad som vittne och satt med under större delar av rättegången.

– Till en början gick det bra men när de visade upp filmen på när Liam blir sparkad och slagen så bröt jag ihop och fick lämna salen, säger hon.

På onsdag ska tingsrätten meddela sin dom. Liam säger att det ska bli skönt att få ett avslut. Helena fyller i:

– Liam har mått fruktansvärt dåligt av det här. Han drömmer mardrömmar, blir ledsen och behöver prata av sig om det som har hänt. Vi har pratat om att skaffa en psykolog.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Pappa kontaktade Hells Angels när sonen blev angripen - döms för brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle

Rån

Brott

Våldsbrott

AB Voice

Sätra (Gävle)