Polisens hälsning till föräldrar: ”Prata med era ungdomar”

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen kan inte vara överallt hela tiden. Det skriver Tomelilla-polisen Anna i ett brev till föräldrarna i kommunen. I brevet uppmanar hon också alla hålla ett extra öga på sina barn i sommar.

– Det här är ingen pekpinne, utan välvilja, säger polisen Anna Hagenkötter.

Sommaren har kommit med stormsteg och skolloven har börjat. I och med det passade Tomelillapolisen Anna Hagenkötter på att skriva ett brev till föräldrar med barn i kommunens högstadium, något Ystad Allehanda skrivit om.

– Vi vill ungdomarnas väl, så det här är en uppmaning att man ska ta hand om dem lite extra i sommar, säger Hagenkötter till Aftonbladet.

I brevet skriver Anna:

”Sommarlovet brukar vara en tid då många barn och ungdomar testar gränser, både mot föräldrar men även mot samhällets lagar och regler. Det är ni som vårdnadshavare som har bäst möjlighet att förebygga, upptäcka och påverka detta.”

– Vi måste alla samverka, men i grund och botten är föräldrar de som är bäst på att ta hand om sina barn, säger Hagenkötter.

Polisen vill samverka med föräldrar

I sommarbrevet till kommunens föräldrar har Anna gett några tips på vad man ska vara uppmärksam på hos sina ungdomar. Ändrat beteende, byte av umgänge och rökdoft är några saker som nämns i brevet.

Flera personer har reagerat på Annas sommarbrev efter att den lokala tidningen berättade om det på sociala medier.

– Jag har varit inne och läst flera kommentarer och de flesta är positiva, säger Hagenkötter.

Tomelilla är inte den enda kommun som skickat ut ett brev till föräldrar i sommar. För någon vecka sedan skrev polisen Sara Skön ett brev till föräldrarna i Skurup.

– I brottsförebyggande syfte har föräldrarna stor betydelse. De kan påverka och hålla sig nära sina barn, även när de är tonåringar, säger Hagenkötter och fortsätter:

– Det här är ett försök till någon slags samverkan med alla föräldrar, även om jag inte kan ha kontakt med alla, så kan vi tillsammans se till att vi tar hand om våra ungdomar.

Polisen uppmaning: Var uppmärksam på följande hos er ungdom

  • Ändrat beteende

  • Byte av umgänge

  • Trött och slö

  • Rökdoft som är väldigt specifik och söt

  • Hög konsumtion av t.ex. c-vitamin och ögondroppar

  • Kontrollera så era ungdomar inte tar alkohol hemifrån

Publicerad: