Fortsatt oro i Georgien trots valreformer

Av:  TT TT-AFP

Till valet i Georgien 2020 blir det stora förändringar i valsystemet, lovar regeringspartiets ledare Bidzina Ivanisjvili.

Men gatuprotesterna fortsätter. Tusentals samlades utanför parlamentet i huvudstaden Tbilisi på måndagskvällen.

Valet kommer att ske under ett proportionellt system, sade Ivanisjvili på en presskonferens tidigare på dagen. Detta var ett av demonstranternas huvudkrav eftersom de anser att dagens system gynnar Ivanisjvilis parti Georgisk dröm.

Tröskeln för att komma in i parlamentet ska också tas bort, enligt Ivanisjvili:

– Vi kommer att ha ett parlament där alla existerande politiska aktörer är representerade.

Våldsamt svar

Hans utspel lugnade inte protesterna som bröt ut i torsdags efter att den ryske politikern Sergej Gavrilov hållit ett tal på ryska i parlamentet, vilket väckte stor ilska i den tidigare sovjetrepubliken.

Polisen svarade med tårgas och gummikulor, och grep under torsdagen över 300 personer. Ungefär 160 demonstranter och 80 poliser skadades i torsdagens våldsamma sammandrabbningar.

Kraven kvarstår

Demonstranterna kräver nyval och att inrikesminister Giorgi Gakharia avgår.

– En inrikesminister som beordrar avlossning av gummikulor, utan förvarning, mot fredliga demonstranter och tonåringar, måste träda tillbaka och ställas inför rätta, säger den 59-årige Anton Aladashvili, en av de tusentals protesterande i Tbilisi på måndagen.

Oppositionsledamoten Elene Khoshtaria välkomnar valreformerna, men kallar dem "bara en delvis seger". Oppositionen backar inte från kravet att parlamentsvalet tidigareläggs. Och så länge ett 100-tal fortfarande frihetsberövade demonstranter inte släpps kommer protesterna att fortsätta, enligt Grigol Vashadze, en av oppostitionsledarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN