Migration

Apatiska barn berättar i Filter: Tvingades spela sjuka

Av: 

Michael Toll

NYHETER

Debatten om de apatiska flyktingbarnen var väldigt intensiv och infekterad.

Nu berättar två av barnen själva för magasinet Filter om hur de spelade apatiska under asylprocessen för att deras familj skulle få uppehållstillstånd.

– Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: ”Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?” De var ju utbildade läkare, de måste ha fattat. Men ingen sa något, säger ett av barnen till Filter.

Det är magasinet Filter som har pratat med personer som uppger sig ha spelat sjuka, för att på så sätt få asyl, som barn.

Det första fallet i Sverige är från 1998. En 15-årig pojke från Tjetjenien vägrade gå, äta och prata. Pojken var helt apatisk och BUP-mottagningen i Boden/Luleå hade aldrig sett något liknande. Efter nio månader fick pojkens familj uppehållstillstånd och han blev utskriven, skriver magasinet Filter i sin granskning ”Ohörda rop”.

2005 släpptes den första av totalt tre statliga utredningar om apatiska flyktingbarn. Utredarna konstaterade att 400 barn med någon grad av uppgivenhetssyndrom hade registrerats de två senaste åren. Det som stack ut var att drygt 80 procent av familjerna kom från forna Sovjetstater eller länder på Balkan.

En annan sak som stack ut var att problematiken med apatiska flyktingbarn i stort sett bara fanns i Sverige. I andra länder förekom inte fenomenet, inte ens i stora flyktingläger i Mellanöstern med tiotusentals barn. Reportrar från The New Yorker, BBC och Al Jazeera har kommit till Sverige för att rapportera om ”The Swedish mystery illness”, skriver Filter.

Enligt utredningarna fanns det ingen diagnos eller beprövad behandling som fungerade. Det enda som verkade hjälpa var ett permanent uppehållstillstånd. När familjen fick klartecken att stanna i Sverige tillfrisknade i stort sett alla barn.

Men utredningarna visade också att barnen var väl medvetna om sin roll.

”Många av barnen var mycket medvetna om att föräldrarnas möjligheter att få stanna i många fall hängde på att humanitära skäl knutna till barnet togs fram. Barnen diskuterade olika sätt att hjälpa sina föräldrar och smärre utbrott av intoxikationer, eldanläggelse och strypning uppstod bland ungdomarna på förläggningen”, förklarar barnpsykiatrikern Henrik Pelling när han beskrev situationen på en flyktingförläggning i Gimo, skriver Filter.

Något som inte stämde

På BUP i Stockholm misstänkte man att något inte stämde med barnen. Enligt föräldrarna till de apatiska barnen varken åt eller drack barnen. Men ligger man helt stilla i sängen börjar musklerna förtvina och man får liggsår, och det skedde inte på barnen.

Samtidigt rapporterade personalen från avdelningarna där barnen vårdades att det försvann mat från köken på nätterna och att vissa barn, som annars låg stilla, ibland ertappades uppe på benen.

2006 tvingades den elvaårig pojken Nermin spela medvetslös under ett läkarbesök, efter att familjen fått avslag på sin asylansökan. Föräldrarna försökte få honom inlagd på sjukhus. När de inte fick det skaffade de en liggstol som de gång på gång rullade honom med till sjukhuset. Han tvingades ligga ner och spela avsvimmad.

– Jag fick inte öppna ögonen. Men jag kunde inte alltid hålla mig, och då fick jag en hård jävla smäll i nacken, säger han till Filter.

Nermin blev inlåst på sitt rum och tvingades till svält. En gång smög han ut på natten och försökte äta lite kyckling, men pappan kom på honom och det slutade med att pojken blev slagen.

Utvisades

Nermin tvingades spela apatisk i över tre år. Men det hjälpte inte. Sommaren 2009 utvisades familjen till Serbien. Även där fick han sitta i rullstol i några månader, eftersom det gav fördelar inför den organisation som hjälpte återvändande familjer.

År 2015 fick Nermin sitt uppehållstillstånd. I ansökan nämnde hans juridiska ombud att han tvingats spela apatisk.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Migration

Migrationsverket

AB Voice