Bedrägeri

Sol-och-vårare lurade Margareta, 84, på miljonbelopp

Föll för falsk general: ”Det var någon att prata med”

Av: 

Sandra Killgren

NYHETER

Margareta, 84, betalade över en miljon kronor till en man som utgav sig för att vara en högt uppsatt general på uppdrag i Syrien.

Men hennes nätromans visade sig vara en stor bluff, generalen David Morgan existerade inte.

– Många har reagerat väldigt kraftigt på hur man kan vara så dum och gå på en sådan här sak. Och kanske jag själv inte fattar det heller, säger hon i TV3:s ”Efterlyst”.

84-åriga Margareta lever ett stilla pensionärsliv med få kontakter i Västmanland. Hon är änka sedan ett par år tillbaka, men en dag i maj fick hon ett meddelande på Facebook från en man som kallade sig David Morgan.

Han påstod att han var en fyrstjärnig general stationerad i Syriens huvudstad Damaskus och skrev att Margaretas bild fångat hans intresse.

– Han var änkeman och hade en son. Och han var ju väldigt snygg, säger Margareta i veckans ”Efterlyst”.

– Sedan var det ju lite spännande i och med att han var nere i Syrien i en annan världsdel. Samtidigt som det var någon att prata med på kvällarna.

”Då började eländet”

Efter en tids kontakt på sociala medier frågade David om Margareta kunde göra honom en tjänst. Generalen ville att hon skulle ta emot pengar som han och hans pluton hade hittat, pengar som IS hade gömt. Margareta bestämde sig för att hjälpa till.

– Då började eländet, när paketet skulle passera tullen.

Margareta började ta emot en rad utpressningsbrev från transportföretaget som fraktade paketet. Enligt dem var 84-åringen tvungen att betala skatter och tullavgifter för att godset skulle komma fram.

När Margareta berättade om mejlen för David svarade han att hon skulle betala företaget, annars riskerade hon att hamna ”i fängelse för penningtvätt”. Sagt och gjort.

– Sedan fortsatta det och fortsatte. Så kom paketet till svenska tullen och då upprepas samma procedur igen, jag skulle betala och nu var det ännu mer pengar, säger Margareta.

”Värsta är väl känslomässigt”

Totalt betalade Margareta 1,2 miljoner kronor. Alla hennes besparingar gick åt och hon bestämde sig till slut för att polisanmäla händelsen.

Hon fick då veta att hennes kärlekshistorian var en bluff, generalen David Morgan var påhittad. Bilden på honom var stulen och har använts i flera andra bedrägeriärenden.

– Det känns inte alls bra. Värst är det väl känslomässigt, att man har råkat ut för något sånt här. Det tycker jag är väldigt jobbigt, säger hon.

Egentligen pensionerad officer

Det här inte är första gången som nätbedragare använder sig av bilder på amerikanska militärer för att lura kärlekssökande.

I Margaretas fall har bedragarna använt sig av en bild på den pensionerade generalen Douglas M. Fraser. Enligt Romancescamsnow vet generalen om att hans porträtt blivit stulet och använts vid bedrägerier.

Samtidigt poängterar anti-bedrägerisajten att Fraser också är ett offer och inte vill bli kontaktad av människor som ”förälskat sig i hans ansikte”.

Bakom det här bedrägeriet, och liknanden, ligger inte en person, enligt Efterlysts programledare Hasse Aaro:

– Det är en organisation, som är oerhört svår att komma åt, men det finns också ett antal mellanhänder som kan gå att spåra, säger han i Aftonbladet Morgon.
 

Fotnot: Margareta heter egentligen något annat.
 

Efterlyst sänds i TV3 klockan 20 på torsdagar och på Viafree.se

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Pappa åtalas: Straffade dottern med ”hinken”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Viafree

Efterlyst (tv-program)

Brott