Ambulanspersonal spetsade kollegas kaffe

avOmni-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Ambulanspersonal som arbetar i Region Skåne spetsade sin nyanställda kollegas kaffe med ett kraftfullt, receptbelagt urindrivande läkemedel, rapporterar SVT Skåne.

Företaget Samariten, där personalen jobbar, har startat en internutredning.

– Som jag uppfattar det är det ett practical joke som har gått snett, säger Åke Neman, huvudskyddsombud på Samariten.

Enligt uppgifter till SVT ska den utsatta kollegan blivit så pass kissnödig att ambulansen tvingats stanna tre gånger för att han skulle kunna gå på toa.

Samaritens regionchef Lucas Johansson förnekar de uppgifterna.

– Du har den informationen. Jag har ingen sådan information från dem som varit berörda på plats, om att det skulle ha inträffat, säger Lucas Johansson till SVT.

Påverkat förmågan att köra bil

Det preparat kollegorna lagt i den nyanställdes kaffe ska ha varit Furix, ett receptbelagt läkemedel som normalt ges till patienter som drabbats av till exempel allvarliga ödem.

Läkemedlet påverkar enligt Fass bland annat förmågan att framföra fordon säkert:

”Av vissa biverkningar (till exempel kraftigt blodtrycksfall) kan vakenhetsgrad och reaktionstid förändras i sådan utsträckning att patienten ej på ett säkert sätt kan framföra motorfordon eller hantera maskiner” kan man läsa i Fass.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En annan ambulans i Malmö. Arkivbild.

Kan ge hörselproblem

För gravida klassas preparatet som klart olämpligt. Det passerar också över i modersmjölk och påverkar ett ammande barn.

Furix kan även ge biverkningar som klåda, tillfälliga hörselnedsättningar och tinnitus. Enstaka fall av kraftig överkänslighet, med anafylaktisk chock som följd, har inträffat.

Företagets huvudskyddsombud Åke Neman informerades i veckan om fallet. Han säger att man självklart inte kan ställa sig bakom ett skämt som får sådana konsekvenser.

Läs också

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Kaffe

Läkemedel

Skåne