Skatt på gratis jobbparkering kan slopas

Av:  Emilia Söderholm/TT

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Arkivbild.
Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Arkivbild.

Gratisparkering i samband med jobb kan bli skattefritt året ut. En tillfällig lag ska underlätta för vårdpersonal, men också göra det säkrare för dem som behöver åka kollektivt.

Regeringen föreslår en tillfällig lag som gör fri parkering i samband med arbete skattebefriat resten av året. Nu väntas bara ett godkännande i riksdagen.

– Jag har jättesvårt att tänka mig att man skulle gå emot förslaget i det här läget, säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

"Uppoffringarnas vår"

Många är överens om att vårdpersonal just nu behöver all stöttning de kan få. I mitten av mars rapporterade Dagens Nyheter att Stockholms stad tillåter vårdpersonalen att parkera gratis i samband med jobb, något som enligt Skatteverkets regler ska förmånsbeskattas. Men Lina Nordquist anser att det i dagsläget inte ska ses som en förmån att parkera gratis.

– Det här är ju uppoffringarnas vår för många av oss, men en del personer bär en betydligt tyngre börda och jag tycker inte att de ska få en svårare situation än nödvändigt, säger hon.

Undvika byråkratiapparat

För att undvika en stor "byråkratiapparat", som Lina Nordquist kallar det, ska den tillfälliga lagen om skattefrihet gälla alla som av sin arbetsgivare erbjuds gratis parkering – oavsett yrkeskategori. Proceduren att avgöra vem som verkligen behöver ta bilen är inte något att ägna sig åt just nu, menar hon.

– Det här är inte en tid för papper, det här är en tid att se till att de som kan hjälpa till ska få göra det, säger hon.

Ytterligare en poäng med att låta anställda som erbjuds gratis parkering skattefritt få utnyttja detta är att ge mer plats åt dem som inte har något annat val än att åka kollektivt.

– Det här är inte bara viktigt för den som parkerar bilen utan det blir ju också viktigt för dem som får lite luftigare plats när de sitter på spårvagnen, bussen eller i tunnelbanan, säger Lina Nordquist.

Publisert:

LÄS VIDARE