Folkhälsomyndigheten

Statsepidemiologen: Pågår en mobbningskampanj mot mig

Av: 

Nora Fernstedt

Sara Milstead

NYHETER

I går publicerades ett klipp där statsepidemiologen Anders Tegnell hostar i händerna under en presskonferens om coronaviruset.

Klippet har fått stor uppmärksamhet och spridits av flera kända twittrare.

– Det är en del av en hat- och mobbningskampanj mot mig, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Klippet, som spridits som en löpeld i sociala medier, visar hur Anders Tegnell vid ett tillfälle vänder sig bort från de två andra talande vid presskonferensen och hostar i händerna som han fört till munnen.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M), är en av dem som delat klippet på Twitter. I inlägget har han även klistrat in Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smittspridning:

”Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.” - Folkhälsomyndigheten”, skriver han.

Filmen har även delats i en artikel på en högerextrem sajt.

Statsepidemiologen Anders Tegnell.

”En hatkampanj”

Det virala klippet har gjort att Anders Tegnell fått utstå hån och personliga påhopp om att han själv inte följer myndighetens råd.

– Det är en hat- och mobbningskampanj i sociala medier mot mig just nu som jag tycker är väldigt otrevlig, säger han till Aftonbladet.

– Man har valt ut ett klipp för att driva en kampanj mot mig personligen. Man hade kunnat välja en massa andra klipp från presskonferensen men man har valt det här, som nu har spridits av troll och folk med olika politiska åsikter. Jag har ingen anledning att acceptera sånt, fortsätter han.

JO-anmäls

Utöver det virala klippet har både Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten fått mycket kritik för hur man agerat kring virusutbrottet.

De senaste dagarna har både han och myndigheten fått flera JO-anmälningar från privatpersoner som är kritiska till hur man agerat kring virusutbrottet.

"Ansvarslöst", "falsk information" och "senfärdiga handlingar" är några av de saker som personerna skriver i anmälningarna, som sammanställs av nyhetsbyrån Siren.

Totalt har ett femtontal anmälningar gjorts till JO, varav flera är riktade direkt till Anders Tegnell.

Kritik mot myndigheten

Även på Folkhälsomyndighetens Facebooksida har hatiska inlägg fyllt kommentarsfälten de senaste dagarna:

”Hur kan ni vara så ansvarslösa med att vidta preventiva åtgärder?”

”Ni har ju ingen koll alls!”

Såväl personer ur allmänheten som medicinska experter har dömt ut myndighetens råd och åtgärderna för att minska smittspridning. Kommunikationsenheten har de senaste dagarna haft fullt upp med att bemöta och moderera hatfulla och arga inlägg på sociala medier.

– Ja, det har varit en del tuffa tongångar. Vi har tagit tag i det nu, framför allt genom att tillsätta mer resurser. Vi behöver ta oss tid att svara på fler frågor och följdfrågor. Många är oroliga och det har vi stor respekt för, säger Christer Janson.

Hur har personalen upplevt de hårda inläggen på sociala medier?

– Vi har haft en diskussion kring det, men jag har inte hört att det upplevts som ett större arbetsmiljöproblem. Vi har inte tagit emot några hot eller så. Det är mer att folk ringer och kanske är ledsna.

– Vi byter ju av varandra i arbetet att svara på frågor. Vi råder alla som har frågor att ringa 11313 om man har allmänna funderingar, säger Christer Janson.


PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkhälsomyndigheten

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Sociala medier