Nya riktlinjer – nyfött barn och mamma separeras inte vid corona

BB i Danderyd sa på måndagen att barnet kan tas ifrån en nyförlöst mamma temporärt om denne visar coronasymtom.

Uppgiften gjorde många blivande föräldrar oroliga.

Men nu kommer nya riktlinjer om vad som gäller.

Mammor som visar symtom på corona kan komma att separeras från sitt barn på förlossningen. Det skrev Danderyd BB i ett svar på sitt Instagramkonto i veckan.

Enligt handlingsplanen så ska barnet, om mamman är sjuk när hon föder, direkt torkas av och sedan tas utanför rummet, skrev de. Det tar sedan 24 timmar att få fram testsvaret.

”Det är naturligtvis HEMSKT tråkigt om vi skulle behöva göra detta men om man tror att det är fara för barnet så kommer barnmorskan att göra det”, stod i ett av svaren.

Inläggen, som nu har tagits bort, skapade både oro och förvirring bland gravida föräldrar.

BB har presenterat nya regler.
BB har presenterat nya regler.

”Kommer samvårdas”

Men dessa riktlinjer gäller inte längre, utan var en del av en tidigare strategi mot coronaviruset.

I dag presenteras nya regler för vad som gäller inom förlossningsvården.

– Det här går jättefort kunskapslägesmässigt. När de första fallen kom från Kina i februari var rekommendationen att man skulle separera mor och barn. Det var de enda erfarenheterna som fanns i världen, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset, som varit med och utformat de nya riktlinjerna.

Nu sägs att barnet och mamman kommer vårdas ihop.
Nu sägs att barnet och mamman kommer vårdas ihop.

– Men vi har aldrig någonsin sagt från regionen att man ska separera mor och barn vid misstänkt smitta. I så fall vid en säkerställd sådan.

Det nya beslutet är nu att mor och barn ska vårdas tillsammans.

– Ett barn som föds av en mamma med säkerställd coronasmitta kommer att fortsätta att samvårdas med sitt barn, säger Karin Pettersson.

– Vi har inget bevis i litteraturen att barnet smittas i mammans livmoder. När barnet väl föds så finns det klart en risk att barnet smittas av mamman efter förlossningen. Vi har inga data hittills som visar att det leder till allvarlig sjukdom hos barnet.

De nya reglerna kommer under eftermiddagen.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: