Sex män misstänks ha våldtagit och förnedrat kvinna

Övergrepp i hytt på färja

Under en kryssning ska kvinnan ha blivit våldtagen av sex män. Den misstänkta gruppvåldtäkten ska ha innehållit “förnedrande inslag” och hon ska dessutom ha misshandlats.

Men först nu – ett halvår efter händelsen – har två män gripits. Och fler misstänkta våldtäktsmän jagas.

I slutet av september åkte en kvinna i 30-årsåldern och hennes make på en kryssning till Åland. Maken var kvar i deras hytt, medan kvinnan rörde sig bland andra passagerare.

– Hon kom i kontakt med en för henne okänd man. Jag vill inte gå in på detaljer men hon hamnade i en hytt där mannen påbörjade våldtäkten och ytterligare fem män anslöt, har hon berättat, säger åklagare Paulina Brandberg.

Männen kastades av färjan

– De utsatte henne för våld och det var även andra förnedrande inslag, har hon vidare berättat. Jag påstår att männen agerat gemensamt och i samförstånd.

Efter händelsen fick kvinnan kontakt med en vakt, och sex män – som samtliga är rumänska medborgare – kunde gripas.

Männen placerades i arresten på färjan, och när färjan lade till i Mariehamn kallades åländsk polis till platsen.

Färjelägret i Mariehamn.
Färjelägret i Mariehamn.

– De tog ID på männen och därefter avvisades de från färjan, säger Paulina Brandberg.

Kvinnan ska ha varit i så dåligt skick att hon inte orkade eller ville prata med polisen, men åklagaren är mycket kritisk till hur ärendet hanterades.

– Man skulle naturligtvis ha tagit in henne på Åland och gjort en medicinsk undersökning. Man kunde i alla fall ha kontaktat svensk polis så att hon direkt då färjan kom tillbaka till Stockholm kunde ha körts till Södersjukhuset.

Åklagaren: Fullständigt obegripligt

Våldtäkten ska ha genomförts under natten till den 22 september förra året, men först den 1 oktober – då kvinnan själv kontaktade polisen – upprättades i Sverige en formell anmälan om våldtäkt, enligt åklagaren.

Då dokumenterades skador som hon fortfarande hade.

Varför greps inte de här männen tidigare?

– Jag fick nyligen det här ärendet på mitt bord, och för mig är det fullständigt obegripligt varför de här männen inte greps direkt av polisen, säger Paulina Brandberg.

Flera av männen är skrivna på adresser i Sverige. Under tisdagen slog polisen till och grep två män – 37 respektive 45 år gamla.

Advokaten: Det är märkligt

Männen misstänks för grov våldtäkt, och har nu begärts häktade.

– Jag kan inte berätta så mycket, jag har bara suttit i ett förhör med honom i går. Jag har inte fått någon närmare beskrivning av vad han påstås ha gjort. Men han förnekar brott, säger advokat Rolf Klintfors, som försvarar 45-åringen.

– Man kan tycka det är lite märkligt att man gripit honom först nu, då det här påstås ha hänt i september.
37-åringens advokat vill inte uttala sig.

Ytterligare fyra män jagas nu av polis, och är efterlysta.

Publisert:

LÄS VIDARE