USA:s begäran i FN – ”otroligt”

TT-AFP

Publicerad 2020-03-10

FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

USA vill att FN:s säkerhetsråd i dag röstar för att godkänna uppgörelsen som Washington slutit med talibanrörelsen i Afghanistan, uppger diplomater. Men frågetecknen är många.

Hårda förhandlingar om ett förslag till en resolution har pågått i säkerhetsrådet den senaste veckan, där flera utkast har diskuterats, enligt källorna.

USA:s begäran om att få grönt ljus för en uppgörelse med en upprorisk grupp i ett annat land betecknas som mycket ovanlig. Diplomatkällorna påpekar också att avtalet innehåller två hemliga tillägg om kampen mot terrorism – tillägg som säkerhetsrådet i så fall röstar om utan att få se.

– Otroligt, kommenterar en källa detta.

Uppgörelsen undertecknades av USA och talibanrörelsen den 29 februari, och amerikanska trupper har redan börjat dra sig tillbaka i Afghanistan som en del av den. Det handlar om ett försök att nå en långvarig fred i Afghanistan och finna en politisk lösning med talibanerna.

Satsningen kritiseras dock på grund av talibanernas brutala historia, inte minst deras kvinnoförtryck. Dessutom bygger den på att talibanerna nu ska prata fred med Afghanistans regering, ett styre som präglas av förvirring sedan Ashraf Ghani och Abdullah Abdullah båda hävdat sig vinna presidentvalet i landet.

De båda politikerna höll varsin insvärningsceremoni till presidentposten på måndagen. Ghani sitter dock på posten sedan tidigare, och är den officiella vinnaren.