Coronapandemin

Brittisk expert vill stoppa corona – genom att 40 miljoner smittas

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

LONDON. Boris Johnsons rådgivare vill stoppa coronaviruset – genom att låta 40 miljoner britter smittas.

På så sätt skulle Storbritannien utveckla en kollektiv immunitet.

– Det kommer att bli en nyckelfaktor för att kontrollera detta på längre sikt, säger regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance.

Medan många länder i världen stängt sina gränser, skolor och större sammankomster har Storbritannien första hand avvaktat. Att ta till med för robusta åtgärder för tidigt skulle kunna få allmänheten att tröttna och inte lyda råd när det verkligen behövs, har regeringens budskap varit.

– Politiker och regeringar över hela världen har en enorm press på sig att se ut att agera. Så de gör saker som inte nödvändigtvis styrs av vetenskapen, säger premiärminister Boris Johnson, som först i veckan väntas förbjuda större sammankomster.

Den 12 mars meddelade han att man gått in i fas två av fyra när det kommer till att tackla utbrottet. Den första fasen hade handlat om att begränsa spridningen. Nu ligger fokus på att fördröja den.

– Vi måste alla vara på det klara med att detta är denna generations värsta hälsokris. Vissa vill jämföra det med en vanlig influensa. Detta stämmer tyvärr inte. På grund av brist på immunitet mot denna sjukdom är den farligare, säger Johnson.

– Det kommer att sprida sig ytterligare och jag måste vara ärlig mot er, mot det brittiska folket. Många fler familjer kommer att förlora sina älskade för tidigt.

Premiärminister Boris Johnson.

Vill bygga upp en kollektiv immunitet

Den brittiska regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance tror att det nya viruset kommer att återkomma varje år – tills hela befolkningen utvecklat en så kallad flockimmunitet.

Fenomenet bygger på att nästan alla som smittas bygger upp tillräckligt med antikroppar för att stöta bort viruset och bli immun mot det.

När en majoritet av befolkningen gått igenom denna process minskar riskerna för en ny epidemi eftersom varje nytt fall främst omges av immuna personer – och spridningen stannar upp.

Att större delen av det brittiska folket smittas av corona är därför snarare en del av regeringens beräkningar än någonting man tror sig kunna förhindra.

– Samhällen kommer att bli immuna mot det och det kommer att bli en nyckelfaktor för att försöka kontrollera detta på längre sikt, säger Patrick Vallance till Sky news.

– Omkring 60 procent av befolkningen är antalet man behöver för att få en flockimmunitet.

”Över 10 000 kan vara smittade”

I helgen mer än tredubblades antalet brittiska coronadödsfall, från 11 till 35. Storbritannien har över 1 300 bekräftade fall men enligt Patrick Vallance kan det nog snarare röra sig om uppemot 10 000 smittade personer.

Med en befolkning på 66 miljoner personer måste enligt Vallance omkring 40 miljoner britter drabbas av viruset för att utveckla en flockimmunitet. Utmaningen ligger i att se till att det sker i en långsam takt och att det är unga och friska som drabbas.

– De flesta får en väldigt mild smitta och kan bygga upp en slags flockimmunitet så att fler är immuna mot denna sjukdom och vi minskar smittspridningen samtidigt som vi skyddar de som är mest sårbara. Det är det det viktigaste vi måste göra, säger Vallance till BBC.

Därför kommer regeringen inom några veckor att be medborgare som har specifika hälsoproblem eller är över 70 år gamla att självisolera sig i fyra månader. Men inte förrän ”rätt tid” är inne.

– Vi vill inte göra det för tidigt eftersom det givetvis inte är någon lätt sak för folk att göra, säger hälsominister Matt Hancock till BBC.

Han ser inte flockimmunitet som något man nödvändigtvis strävar efter utan snarare som ett rimligt slutscenario på epidemin.

– Vi kommer att lyssna på alla trovärdiga forskare och titta på alla bevis, sa han.

– Flockimmunitet är inte vårt mål eller vår politik, det är ett vetenskapligt begrepp.

Miljontals britter kan smittas av det nya coronaviruset – med flit.

Kritiseras av WHO

I helgen skrev 431 vetenskapsmän och medicinska experter ett öppet brev till regeringen där de kritiserade handlingsplanen.

”Att satsa på en flockimmunitet vid detta stadie är inget hållbart alternativ eftersom detta kommer att öka pressen på sjukvården och riskera fler liv än nödvändigt,” skrev de.
”Genom att införa social distansering (att minska sätt folk träffas på, reds anm) nu kan spridningen bromsas drastiskt och tusentals liv kan skonas.”

Världshälsoorganisationen WHO har också kritiserat Storbritanniens sätt att hantera spridningen.

– Låt inte bara denna eld brinna. Det land som tittar på andra länders erfarenheter av stora epidemier och tänker att ”det kommer inte hända oss” begår ett dödligt misstag, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till The Sun.

– Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta kedjan av covid-överföring. Varje fall som vi hittar och behandlar begränsar sjukdomens expansion.

En halv miljon britter riskerar att dö

Enligt dokument som läckt till The Guardian tror brittiska hälsomyndigheten att landets coronakris kan pågå ända till våren 2021 och tvinga 8 miljoner britter till sjukhusvård. Om dödstalet skulle ligga på det just nu uppskattade världsgenomsnittet 1 procent av de smittade så skulle flockimmuniteten kosta över en halv miljon liv – siffror som bekräftas av den brittiska sjukvårdens prognos, uppger en högt uppsatt person i vårdsystemet NHS för The Guardian.

WHO:s talesperson Margaret Harris efterlyser hårdare krafttag från Boris Johnsons regering.

– Vi vet inte tillräckligt mycket om vetenskapen kring detta virus, det har inte funnits i vår befolkning tillräckligt länge för att vi ska veta hur det fungerar rent immunitetsmässigt, säger hon till Radio 4 enligt The Sun.

– Vi kan prata om teorier men just nu står vi inför en situation där vi måste se till handling.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Tegnell hyllar brittiska planen för flockimmunitet: ”Dit vi behöver komma”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Coronaviruset

Boris Johnson

WHO

Storbritannien