USA:s nationelle underrättelsechef slutar

avTT

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Dan Coats, USA:s nationelle underrättelsechef, avgår. Arkivbild.

USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats lämnar sin post om några veckor. Beskedet kommer inte oväntat, då Coats och president Donald Trump haft delade meningar i flera frågor.

"Jag vill tacka Dan för hans fantastiska arbete för vårt land. Den tillförordnade chefen presenteras inom kort", skriver Trump på Twitter.

Coats tid som nationell säkerhetsrådgivare har präglats av oenigheter med president Trump. Coats stod bland annat bakom slutsatserna om att Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet 2016, då Trump kom till makten.

Han ska även ha varit kritisk till Trumps beslut att träffa Rysslands president Vladimir Putin på tu man hand i Helsingfors 2018.

– Om han hade frågat mig hur det borde ha genomförts skulle jag ha förslagit ett annat sätt, sade Coats i samband med mötet.

Som efterträdare kommer Trump att nominera den konservative republikanen John Ratcliffe från Texas.

Ratcliffe har tidigare uttryckt sitt stöd för Trump och säger bland annat att han inte har sett något bevis på att rysk inblandning i valet 2016 hjälpte Trump att komma till makten.

Coats slutar som underrättelsechef den 15 augusti. 76-årige Coats har tidigare suttit både i representanthuset och i senaten för delstaten Indiana. Han har även varit USA:s ambassadör i Tyskland.

Dan Coats är den senaste i en lång rad ministrar och topptjänstemän som lämnat Donald Trumps administration. Några av dem som har lämnat är försvarsminister Jim Mattis, utrikesminister Rex Tillerson, justitieminister Jeff Sessions, ministern för inrikes säkerhet Kirstjen Nielsen och Vita husets stabschef John Kelly.

ARTIKELN HANDLAR OM