Katter kan smittas av corona

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Katter och illrar kan smittas av coronaviruset däremot verkar hundar inte vara lika mottagliga, enligt en ny studie.

Men Karl Ståhl, statsepizootolog, råder till lugn hos djurägare.

– Man bör leva på precis som vanligt och man ska absolut inte överge sitt husdjur.

Arkivbild på katter.
Foto: ROBIN HALDERT / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild på katter.

Forskarna kom fram till att sannolikheten för att hund, kyckling, gris och ankor ska smittas är mycket liten. Däremot verkar illrar och katter löpa högre risk, enligt studien som publicerades i tidsskriften Science på onsdagen.

Syftet med studien var att identifiera vilka djur som är utsatta för viruset för att på så vis hitta försöksdjur för test av vaccin.

Katterna som testades visade sig ha virus i mun, näsa och i tunntarmen. Kattungar som infekterades fick skador i lungorna, näsa och hals.

– En av anledningarna till att just katter och illrar är mottagliga för det nya cornaviruset är sannolikt att de har cellreceptorer som liknar de receptorer som människor har och som viruset använder sig av för att infektera celler i luftvägarna. Man vet sedan tidigare att katter och illrar är känsliga för vissa luftvägsinfektioner som drabbar människor, exempelvis SARS och fågelinfluensan, säger Men Karl Ståhl, statsepizootolog, på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Enstaka rapporter tyder på att viruset kan överföras från människa till hund och katt under vissa omständigheter. Exempelvis har en tiger på Bronx Zoo i New York fått hosta och tappat aptiten efter att ha varit i kontakt med en skötare som konstaterats smittad av covid-19.

Kan min katt smitta mig?

– Studien tyder på att katter under vissa omständigheter kan överföra smitta till andra katter. Det finns däremot inga rapporter om att katter eller andra husdjur överfört smitta till människa. Den pågående covid-19-epidemin drivs av smittspridning mellan mellan människor och vi bedömer att eventuell smittspridning som sker från djur är försumbar.

Kan man fortsätta gosa med sina husdjur?

– Absolut, det behöver man inte vara orolig för. Man kan leva på precis som vanligt.

Behöver jag vara rädd för att smitta min katt eller iller?

– Är man sjuk ska man vara extra noggrann med sin hygien och följa myndigheternas råd. Hostar man bör man göra det i armvecket. Katter smittas sannolikt på samma sätt som människor, via droppsmitta. Vi vet dock inget om hur vanligt detta är.

– Men för att få lite perspektiv: I dag finns det knappt 1,5 miljoner fall av covid-19 rapporterade och bara en handfull rapporter om att djur blivit smittade. Det finns heller inga rapporter om allvarlig sjukdom hos husdjur. Man behöver därför inte vara orolig för sina husdjur.


PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE