Undersköterskan på akuten: ”Vi står vid frontlinjen”

Vid frontlinjen, med livet som insats.

Undersköterskan Maria Valli, 43, och hennes kollegor på Västerås akutmottagning känner en stor oro för att gå till jobbet.

– Det är klart man är rädd för att dö, säger hon.

Runt om i världen hyllas vårdpersonalen för sitt arbete i kampen mot det nya coronaviruset. Samtidigt kommer rapporter från länder som Italien, där över 40 läkare rapporterats ha dött i covid-19. Även flera bland sjukhuspersonalen i Sverige har smittats.

Undersköterskan Maria Valli på akutmottagning på Västmanlands sjukhus i Västerås beskriver att hon och flera av hennes kollegor har ont i magen när de går till jobbet.

– Det vi känner allihopa är en oro för hur det ska bli, hur farligt viruset faktiskt är, om vi har skyddsmaterial så det räcker. Det är läskigt. Och då är vi bara början på allt, det har inte peakat ännu.

Undersköterskan Maria Valli jobbar på akutmottagning på Västmanlands sjukhus i Västerås
Undersköterskan Maria Valli jobbar på akutmottagning på Västmanlands sjukhus i Västerås

Många unga i respirator

De senaste siffrorna visar 69 fall av covid-19 i Region Västmanland. 22 personer vårdas på sjukhus varav 7 får intensivvård, men Regionen kan inte kommentera hur gamla de är. 

Hittills har två personer som insjuknat avlidit.

– Det är många unga som ligger i respiratorvård just nu, här och också runt om i landet. Först trodde man ju att det bara drabbade äldre, att vi inte är en riskgrupp. Jag är född på 70-talet och nu är det personer i samma ålder som ligger i respiratorer runt om i Sverige, säger Maria Valli.

Hur ska hon och hennes kollegor orka i längden, undrar hon. 

– Det är klart att man är rädd för att dö. Vi alla känner en oro.

Maria Valli är orolig för hur det ska bli, hur farligt viruset är och om skyddsmaterielen ska räcka.
Maria Valli är orolig för hur det ska bli, hur farligt viruset är och om skyddsmaterielen ska räcka.

Personlig skyddsmask

Personalen på akuten i Västerås har nu fått en personlig skyddsmask som de bär när det kommer in patienter med luftvägssymtom.

Undersköterskan Maria Valli, som har arbetat på akutmottagningen de senaste två åren, har just nu har hand bemanningen på avdelningen. Än så länge har ingen i personalen bekräftats vara smittad av covid-19.

– Men vi har ett ganska högt sjuktal bland personalen och hög belastning på akuten i vanliga fall. Det börjar bli svårt att hitta personal. Våra pensionärer som jobbar extra vågar inte jobba, vilket vi så klart förstår. Det är ett ansträngt läge.

Undersköterskan Maria Valli på Västerås akutmottagning i en personlig skyddsmask.
Undersköterskan Maria Valli på Västerås akutmottagning i en personlig skyddsmask.

Hon uppskattar att de hyllas för sitt arbete, att människor kommer förbi sjukhuset med mat, godis.

– Men vi räddar liv varje dag. Den här respekten borde vi ha annars också. De som bestämmer borde ha uppmärksammat oss tidigare.

Känns det som att ni arbetar med livet som insats?

– Ja precis, och just nu är det extremt. Vi står vid fronten. Vi väntar på stormen.

Publisert:

LÄS VIDARE