USA

USA:s marinminister avgår i kaptensstrid

Av: 

TT

Kapten Brett Crozier entledigades sedan han krävt att hans besättning skulle provtas för covid-19. Nu lämnar den ansvarige marinministern in sin avskedsansökan. Arkivbild.
Kapten Brett Crozier entledigades sedan han krävt att hans besättning skulle provtas för covid-19. Nu lämnar den ansvarige marinministern in sin avskedsansökan. Arkivbild.

NYHETER

Turerna efter den amerikanske kommendören Brett Croziers larm om coronaviruset ombord ett hangarfartyg har nu lett till att USA:s tillförordnade marinminister Thomas Modly har begärt avsked.

Kommendör Brett Crozier slog larm om att coronaviruset spreds ombord hangarfartyget USS Theodore Roosevelt.

I ett flera sidor långt brev till sina överordnade begärde Crozier att de över 4 000 besättningsmännen skulle evakueras och sättas i karantän. Men brevet läckte ut till medier och i stället för att bli hörsammad anklagades han av försvarshögkvarteret Pentagon för att ha dåligt omdöme och för att ha skapat panik helt i onödan.

Besättningen står dock bakom Crozier, och när den entledigade kommendören lämnade hangarfartyget i en hamn i Guam hyllades han som en hjälte. Besättningsmännen slöt upp kring landgången i en hyllning som fångades på video och spreds på sociala medier.

"För naiv eller för dum"

Demokraterna har krävt USA:s tillförordnade marinminister Thomas Modlys avgång efter hans hantering av fallet. I måndags höll Modly ett tal till besättningen på hangarfartyget, där han sade att Crozier antingen var "för naiv eller för dum" för att leda dem, eller att han läckte brevet medvetet och att det var förräderi. Han möttes av bland annat burop och frågor från besättningen.

Talet läcktes till amerikanska medier och Modly bad senare samma dag i ett offentligt brev Crozier om ursäkt.

"Jag tycker inte att kommendören Brett Crozier är naiv eller dum. Jag anser, och har alltid ansett, motsatsen", skrev han där. Enligt CNN tvingades han av försvarsminister Mark Esper att skriva brevet.

Smittats av viruset

Thomas Modly har sedan begärt avsked, vilket Esper godkände på tisdagen.

Både president Donald Trump och Mark Esper har tidigare försvarat avstängningen av Crozier. Under en presskonferens på tisdagen sade Trump att han inte hade varit inblandad i Modlys avgång, men att denne "antagligen inte skulle ha sagt det han sade".

Kommendör Crozier har smittats av coronaviruset, liksom omkring 230 av fartygets besättningsmän.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Sparkad kapten på virusfartyg själv smittad

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Guam

Fartyg

Coronaviruset

Pentagon