Klassiska butikerna överlevde inte krisen

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Modebutiken Jaber lämnade in sin konkursansökan i redan i måndags.
Foto: SKÄRMDUMP / STREETVIEW
Modebutiken Jaber lämnade in sin konkursansökan i redan i måndags.

Två klassiska butiker har gått i graven på grund av coronaepidemin som har lamslagit såväl butiker som restauranger i centrala Uppsala.

Skoaugust, som har legat på samma adress sedan 1848, lämnade in sin konkursansökan till Uppsala tingsrätt på tisdagen. Dagen innan hade också modebutiken Jaber gått i konkurs.

Drygt 30 anställda berörs när de båda klassiska Uppsalabutikerna Skoaugust och Jaber får stänga igen. Anledningen till konkurserna stavas covid-19, och inomloppet av bara två dagar har virusepidemin raderat ut flera hundra års företagshistoria.

– Det pågår ett blodbad inom handeln just nu. Vi har haft 80–90 procent i inkomstbortfall och tyvärr ser vi inget slut på det här viruset i närtid, säger Lars Gamvik som driver företaget tillsammans med sin fru Åsa sedan 1995, till Upsala Nya Tidning.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Klassiska skobutiken Skoaugust har legat på samma adress på Vaksalagatan sedan 1884.

Konkursen drabbar tre butiker

Skoaugusts konkurs drabbar också kedjans butiker i Gränbystaden och Enköping.

– Jag har varit skohandlare i princip sedan födseln och tycker att det här är det roligaste som finns, så då förstår du kanske att det har varit svårt. Men det handlar också om ansvar och affärer, säger Lars Gamvik.

Klassiska modebutiken i konkurs

Men Skoaugust, som lämnade in sin konkursansökan till Uppsala tingsrätt i tisdags, är inte den enda butiken i Uppsala som har tvingats ge upp på grund av coronavirusets effekter den här veckan.

Dagen innan tvingades också Jaber, som håller till i Gillets gamla lokaler på Fyristorg, att kasta in handduken. Det familjeägda företaget, som grundades redan 1974, har framförallt satsat på kvalitetsmärken.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: