Nu startar Rimfrost i Uppsala

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

Klockan 10.30 på måndag förmiddag kallade polisen i Uppsala till presskonferens för att berätta mer om operation Rimfrost, som officiellt drar igång på allvar under måndag eftermiddag och kväll.

Men enligt Daniel Larsson, kommissarie vid polisen i Uppsala, har operationen redan tjuvstartat.

– Operationen har redan startat på det sätt att vi har identifierat fokuspersoner och problemområden i regionen och polisområde Uppsala, säger Daniel Larsson.

Har ni redan genomfört några gripanden?
– Bara för att vi vet om att det kommer mer resurser så väljer vi inte att sitta på händerna och vänta, så vi har gjort vissa gripande.

Finns det några frihetsberövade?
– Vi har just nu elva personer häktade

Presskonferensen i Uppsala har börjat.
Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Presskonferensen i Uppsala har börjat.

Fler poliser på stan

Daniel Larsson vill inte avslöja hur många, och från vilka orter, förstärkningen kommer, men berättar att man kommer att börja jobba redan idag.

– Under kvällen kommer det att dra igång, och Uppsalaborna kommer att märka av att det är betydligt fler poliser i stan. Vi kommer att få förstärkning av både uniformerade poliser och utredare, säger Daniel Larsson.

Medverkade gjorde regionpolischef Mitt Carin Götblad, regional kommenderingschef Jale Poljarevius och nationella kommenderingschefen Stefan Hector.

”Hänsynslösa skjutningar och rån”

Carin Götblad, regionpolischef Mitt, inleder presskonferensen med att berätta om alla de skjutningar som drabbat Uppsala och som placerar staden högt i statistiken, i nivå med storstäder som Stockholm och Malmö.

– Man skjuter hänsynslöst, från bland annat rullande bilar, och man skjuter mitt på dagen. Risken för att tredje man skadas, vilket redan har hänt, ökar kraftigt, säger Carin Götblad.

Carin Götblad berättar också att brott bland unga ökar kraftigt, framförallt personrån som riktas mot andra unga.

– Hänsynslösa och förnedrande rån. Får vi inte stopp på det här, då kommer vi inte att få stopp på den andra kriminaliteten heller. För det här är morgondagens kriminella.

– Samhället måste agera tidigare, och med större konsekvenser, fortsätter Carin Götblad som också berättar att det mestadels är pojkar. Men att man också ser en fördubbling bland tjejer.

Viss typ av brott minskar under coronakrisen

Viss typ av brottslighet minskar i spåren av coronaviruset. Men ännu är det för tidigt att säga så mycket om siffrorna, berättar Carin Götblad.

Pedofiler är mycket mer aktiva, framförallt på nätet, och med allt fler barn hemma från skolor ser polisen en kraftig ökning.

– Fullkomligt hänsynslösa personer drar nytta av den här krisen, säger Carin Götblad som vill skicka ut en skarp varning.

– Prata med barnen, skuldbelägg dem inte, fortsätter Carin Götblad.

Skyddas mot corona

Stefan Hector, nationella kommenderingschefen, pratar nu om Operation Rimfrost nationellt.

– Hur förhåller sig Rimfrost, och hur påverkas operationen, av coronaviruset, säger Stefan Hector som poängterar att polisen inte kan sluta med operationen.

– Vi slutar inte och vi ändrar ingenting.

– Vi har vägt behovet av resurserna, samtidigt tagit en del försiktighetsåtgärder för att poliserna inte ska smitta eller smittas under resor till och från Uppsala och Malmö där Rimfrost just nu pågår, fortsätter Stefan Hector.

I region Syd ser man tydligt lägre antal skjutningar och sprängningar efter den insats som man har gjort i det området.

– Operationen kommer att avvecklas under vecka 24, men inte verksamheten och arbetssättet.

Elva häktade

Jale Poljarevius, regional kommenderingschef för operation Rimfrost, berättar nu hur man hittills har jobbat med operationen lokalt.

– Det har pågått ett intensivt planeringsarbete, och från och med idag kommer ett antal poliser till Uppsala för att stärka upp polisen i Uppsala, säger Jale Poljarevius.

– Parallellt med det här har polisen gjort det man kan med egna resurser. Det är ingen nyhet att vi redan har påbörjat arbetet, fortsätter Jale Poljarevius.

– I och med att det blir en större polisiär närvaro kommer det att påverka medborgarna. 17 har blivit frihetsberövade så här långt, elva av dem är häktade. Man har även tagit i beslag både pengar, fordon och vapen, bland annat.

”Avancerade brott”

– Det är avancerade brott det handlar om, Säger Jale Poljarevius och nämner bland annat mord, penningtvätt, människorov och utpressning.

Därmed avslutas presskonferensen i Uppsala.

Publicerad:

LÄS VIDARE